Antsla Vald

Võrumaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Võrumaa

Saada e-mail

Antsla Vald / Tutvustus

Antsla vald (4350 el.) on Võrumaa läänepoolseim ja pindalalt suurim. Väikelinn Antsla (1650 el) asub Võrust 35 km läänes. Kraavi kõrtsi ja kiriku (1895) juures oli põline laadakoht, mis kolis 1889. aastal valminud raudteejaama lähedale Siksälä kõrtsi juurde. Praegu on vanal laadaplatsil vallavalitsuse hoone ja Vabadussõja mälestusmärk. Kenas looduspargis paikneb laululava. Valla põhjaosas asuva 14. saj. vasall-linnuse kohale rajati juba 15. saj Vana-Antsla mõis. Praegused mõisahooned on ehitatud 18. saj (nüüd kutsekeskkool) Siin sündinud Rootsi kuninga Karl IX poja (1601) auks istutati 2 tamme, mis on praegugi suure tiikidega mõisapargi ehteks. Originaalne on pargis asuv ümar mõisa suvetorn. Kobelas on Vahtsõkivi järv ja teised suured paisjärved. Mägede- ja järvederohkes valla lõunaedelaosas asub Karula Rahvuspark (111 km²), mis ulatub ka Karula ja Mõniste valdadesse. Siin on künklik maastik paljude järvede ja pisisoodega, nõmmemännikud vahelduvad salumetsade ja niitudega. Maalilist vaatepilti pakub Kaika kuplistik (max 117 m), elamuslik tee kulgeb Antslast Mõnistesse. Kaika mäel on vana koolimaja, kalmistu ja huvitav, kuid lagunev puukirik. Siin asuv Metsamoori perepark tutvustab Eesti mütoloogiat, rahvakombeid, ravimtaimi, taimekosmeetikat ning taimede ja loomade hingeelu. Erinevates taludes pakutakse talutoitu ja -leiba, aiandus- ja mesindussaadusi, suitsu- ja ürdisauna, massaaži jpm. Edelasse jäävad Veetka matkarajad. Kaunid on Saarjärved, suure Ähijärve ääres on head suplus-, telkimis- ja kalastuskohad. Siin asub rahvuspargi keskus, külalistemaja ning 4 tähistatud matkarada kogupikkusega (15,5 km).
Siinset piirkonda iseloomustavad suhteliselt madalad maad ja head põllud, mis on pannud aluse kultuurmaastikule ja avatud vaadetele. Samuti on mõisakultuur jätnud oma jälje nii inimestesse kui maastikule.
Karula Rahvuspargi aladel näeb erakordselt omapärast kuppelmaastikku ja tuhandeaastast pärandkultuurimaastikku, kus kohtab heas mõttes konservatiivsust ning looduslähedast elu- ja mõttelaadi.
Puhkus kauni looduse ja rikkaliku kultuuripärandiga piirkonnas annab hetkekski võimaluse unustada pideva kiirustamise.
Kohalikud turismitalud pakuvad privaatset majutust, osasaamist talupere tegemistest, erinevaid võimalusi aktiivselt puhata.

Saada e-mail

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari

Firma on seotud järgmiste tegevusaladega

Kõik, kes vaatasid "Antsla Vald", vaatasid ka