Haapsalu Linn

Haapsalu, Läänemaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Haapsalu, Läänemaa

Haapsalu, Läänemaa

Saada e-mail

Haapsalu Linn / Tutvustus

Haapsalu (Hapsalla, Hapasella, Hapsell, Habsal, Haepsal, Opesel, Hapsal) on väikelinn Haapsalu lahe lõunarannikul. 01.05.2006 oli linnas 11 966 elanikku, neist mehi 5259 ja naisi 6707.

Muistne Läänemeri hakkas kiiresti taganema umbes 4000 aastat tagasi. Koht, kuhu 13. sajandi keskel tekkis püsiasustus, oli geograafiliste tingimuste poolest poolsaar, kuna lisaks merele piiras teda mandri poolt, preaeguse Krahviaia kohalt väga vesine ala. Jätkuva maatõusu tõttu on Haapsalu lahe kirdepoolne osa, eriti Tagalahe Uuemõisapoolne sopp tugevasti roostunud ning muutunud lindudele meelispaigaks, pakkudes konkurentsi ka Matsalu linnuparadiisile. Eeslahes asub tänane parim supluskoht - Paralepa rand.

Tänaseks mahub endiselt kolmest küljest merega piiratud linn 10,59 ruutkilomeetri suurusele maatükile. Haapsalu vanalinn asub kahe oosiga poolsaarel, mis loode suunas jätkub mandriga ühinenud laidude ahelikuna - holmidega. Holmide vahel on madalad veekäärud - Suur ja Väike Viik. Viimaste kümnendite jooksul on linn laienenud just mandri suunas ning linna keskpunkt nihkunud iidsest piiskopilinnusest praeguse kaubanduskeskuse juurde.

Haapsalu on tunnustust leidnud eeskätt vaikse suvituslinnana ning mudaravikuurordina. Oma madaluse tõttu soojeneb Haapsalu laht suviti rohkem kui teised Eesti ranniku lahed, merevee keskmine temperatuur suvel on +21 kraadi. Kuigi Haapsalus on õhuniiskus suurem kui sisemaal, peetakse Haapsalut kõige päikesepaistelisemaks kuurordiks. C.A.Hunniuse poolt kasutusele võetud haapsalu muda on siia puhkama meelitanud nii tsaari-Venemaa kõrgemat seltskonda kui tuntud ühiskonnaelu tegelasi Põhjamaadest.

Saada e-mail

Uudised

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari

Firma on seotud järgmiste tegevusaladega

Kõik, kes vaatasid "Haapsalu Linn", vaatasid ka