Porkuni Paemuuseum

Lääne-Virumaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Lääne-Virumaa

Saada e-mail

Porkuni Paemuuseum / Tutvustus

Porkuni Paemuuseum avati 4.juunil 1992 iidse 15. sajandist pärit linnuse väravatornis, millest on saanud Porkuni sümbol. Muuseumi eesmärgiks on pae kui Eesti rahvuskivi mitmekülgne tutvustamine. Siin saab ülevaate paekivi tekkeloost ja selles leiduvatest kivististest, kasutamise võimalustest ja paekivi kasulikkusest ja kaunidusest.

21-m kõrguse väravatorni 5 korrusel on eksponeeritud sadakond Eestis leiduvat pae erimit ja ka teisi Eesti aluspõhjas leiduvaid kivimeid. Aukohal on fossiilid, mida mõnes paeerimis on rohkesti. Vaateplatvormilt avaneb kaunis vaade järvele, selle ujuvatele saartele, põhjasõjaaegsele männile, Taani orule, Valgejõe lähtele, mõisakompleksile ja veel paljule muule Pandivere Paeriigile omasele. Siit võib näha ka üha sagedamini kuivaks jääma kippuva järve põhja.

Järve küngassaarel ja mõisaaegses pargis on kohad, kus olla iseendaga ja iseendas, et omi mõtteid mõelda, milleski selgusele jõuda. Lisaks energiasammastele on pargis veel paepaljand – maailma geoloogidele tuntud Porkuni lade.

Tuntust on kogunud kevaditi suurvee ajal järvel ujuvad saared. Kuulsaks on saanud nii Porkuni tünnisõiduvõistlused, Porkuni Pillar kui ka ümberjärvejooksud.

Ekskursioonidel on võimalik muuseumi giidiga käia Porkuni energiarajal ja Tamsalu Lubjapargis tutvumaks paekivi murdmise ja põletamise erinevate ajalooliste moodustega. Avatud paemurrust leiab iga külastaja fossiile. Tamsalust algab ka Pandivere Paetee.

Oleme avatud:

2. maist 30. septembrini T-P 11.00-18.00.
1. oktoobrist 2. maini külastus kokkuleppel, helistades telefonil 5345 2598 või 329 3881
Paemuuseum pakub tellimisel ja suviti ka erinevaid paega seotud töötubasid.

Porkuni Paemuuseum / Galerii

Saada e-mail

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari

Kõik, kes vaatasid "Porkuni Paemuuseum", vaatasid ka