Iisaku Vald

Ida-Virumaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Ida-Virumaa

Saada e-mail

Iisaku Vald / Tutvustus

Iisaku vald asub Ida-Viru maakonna lôunaosas, looduskaunis kohas ja on pinnavormilt tasane, mida iseloomustavad metsade ja soode rikkus. Kolmest küljest piiravad valda looduslikud objektid: Muraka ja Agusalu sookaitsealad, lõunast Peipsi järv.
Tasast pinnavormi ilmestavad Varesmetsa ja Võhma mõhnastikud ning mandriluited. Mandriluidete levik ei piirdu üksnes Peipsi põhjarannikuga, vaid ulatub Peipsi vanadel rannavallidel kaugele sisemaale. Loodusmaastikule lisavad värvi rohked järved ja Peipsi suunas voolavad jõed – ojad. Valitsevad lodumetsad, puistutes kasvab mitmeid kaitsealuseid taimi nagu näsiniin, kuldking, orhidee jt. Esindatud on kõik Eestis elavad ulukid, lisaks haruldane lendorav. Valla territoorium on valdavalt metsarohke tasandik, mida läbib edelast kirdesse Iisaku – Illuka oos. Ooside ahelik algab Iisaku oosiga, Tärivere mäega (Alutaguse kõrgeim looduslik punkt kõrgusega 94 m üle merepinna) ning jätkub paralleelse reana üle Jõuga (Eesti kõrgeim, suhtelise kõrgusega 40 m). Ooside vahelistes nõgudes paiknevad Jõuga järved, neli maalilist metsajärve, neist suvituskohana tuntud Pesujärv.
Peipsi põhjarannikul paikneva Iisaku valla territooriumil elab 01.01.2004.a. seisuga 1526 elanikku, pindala on 258 km². Iisaku vald koosneb Iisaku alevikust ja 17 külast, millest suurimad on Vaikla, Tärivere, Jõuga, Kauksi, Kuru.
Valda läbib Jõhvi - Tartu - Riia maantee (A 201).
Iisaku alevik asub 32 km kaugusel maakonna keskusest - Jõhvi linnast . Iisakust Tartusse on 100 km ning Riiga 350 km. Nimetatud maanteelt saab sõita Jõugalt Illukale (12 km), Iisakust Tudulinna (17km) kaudu Rakverre (85km) ja Avinurme (36 km) ning Alajõe (12km) kaudu Vasknarva (35km), Sällikust Kurusse (6km). Eelnimetatud teed on kõvakattega ja suhteliselt head.

Saada e-mail

Uudised

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari

Firma on seotud järgmiste tegevusaladega

Kõik, kes vaatasid "Iisaku Vald", vaatasid ka