Esmaspäeval algab Augusti TantsuFestival

14.08.2009
Esmaspäeval, 17.augustil, algab kümnes Augusti TantsuFestival mis kestab kuni kuu lõpuni.

Kanuti Gildi SAAL-i poolt korraldav rahvusvahelist nüüdistantsu festival on aastatega muutunud rahvusvaheliselt hinnatud sügise alguse tantsufestivaliks Põhjamaades ja kogu Euroopas, olles tuntuim kaasaegse tantsu festival Eestis.

Juubeli Augusti TantsuFestivali kava võib iseloomustada sõnaga süntees, sest festivali kavas on nii Euroopa hetke tippkoreograafide kui homsete hinnatud koreograafide tööd. On kunstivaldkondade sünteesi: tants ja masinad; tants ja sport; tants ja tehnoloogia; tants ja teater; tants ja kunst; tants ja muusika jne. Selline mitmekülgsus peaks looma omapärase meeleolu, mis on eriti kohane juubelifestivalile.

Festivali avamisel teeb festival kingituse publikule pakkudes Raekoja platsil tasuta vaatamiseks prantslase Dominique Boivin’i on juba legendaarseks saanud imepärast mehe ja kopp-traktori duetti, mida ta on esitanud kõikjal üle maailma.

Festivali põhietendused saavad siiski teoks teatrimajades. Peale Eesti oma koreograafide võib festivalil näha ka esinejaid Hollandist, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Itaaliast, Hispaaniast, Belgiast, Taanist, Šveitsist ning Kanadast. Festivali kulminatsiooni on raske välja tuua, sest tänu pikaajalisele ettevalmistustööle on õnnestunud Eestisse kutsuda eriilmelisi ning omapäraseid tippteoseid.

Siiski võib festivali tippesinejaks pidada tuntud ja hinnatud koreograafi Thomas Hauert’it, kelle oleme kutsunud Tallinnasse eelmisel aastal valminud suurepärane teosega „Accords”, mida on hetkel võimalik näha pea kõigil Euroopa tippfestivalidel. Paljude spetsialistide arvates on see töö „taastanud usu füüsilisse koreograafiasse”. Etendust saab nautida Vene teatris.

Kindlasti sobib festivali lõpetama tõelise vanameistri Mark Tompkinsi oma kahe muusikalise-lavastusega.

Arvatavasti on oma “eluvormis” Silke Z., Saksa koreograaf, kelle lavastus sai muuseas alguse Tallinnas, kus toimus selle esimene prooviperiood.

Mette Ingvartsen ja Jefta Van Dinther on suurepäraselt ühendanud spordi ja tantsu, esitades oma etenduse kahel batuudil.

Augusti TantsuFestivalil 2009 saab esmakordselt tutvuda eesti juurtega Kanada koreograafi Antonija Livingstoni loominguga. Loodetavasti loob tema kauaoodatud külaskäik tingimused järgnevateks koostöödeks Eesti kunstnikega. Hiljuti sai Antonija ka Eesti kodakondsuse.

Kasper Daugaard Poulsen pakuvad publikule uut ja põnevat Põhjamaade tantsukunsti, kus on oma osa ka ülevoolaval huumoril.

Tõeliselt heameel on esmakordselt Eesti publikule tutvustada Itaalia “suurt tuleviku lootust” Teodora Castelluccit, kes on ilmselgelt mõjutatud oma kuulsa isa (Romeo Castellucci) ülimalt visuaalsetest lavastustest.

Eesti tantsumaastikult osaleb festivalil Mart Kangro, kelle uuslavastus „Can’t Get No Satisfaction” on praegu ja tulevikus tuuritamas Euroopa teatrilavadel, ning Renate Valme.

Üksikpiletid etendustele maksavad 100 ja 150 krooni. Piletid on müügil Piletilevi ja Piletimaailma müügikohtades, Von Krahli Teatri kassas ning internetis.

Augusti TantsuFestival juubelifestival saab teoks tänu partneritele: Tallinna Kultuuriväärtuste Amet, Eesti Kultuurkapital, Kultuuriministeerium, Itaalia suursaatkond, Goethe Instituut, CultureFrance, Pro Helvetia, Flaami kultuuri-, noorsoo-, meedia- ja spordiministeerium, Kanada saatkond, Prantsuse Kultuurikeskus, Euroopa Liidu kultuuriprogramm / Baltoscandal festival, Taani Kunstide Nõukogu, Kölni linna kultuuriosakond, Århusi linnavalitsus, CRAMO, Multifix ning SOKOS Hotell Viru.

Kava:

17.+18.08 kell 17:00 Raekoja platsil
CIE. BEAU GESTE / DOMINIQUE BOIVIN “Transports exceptionnels“

17.08 kell 20:00 Kanuti Gildi SAALis
resistdance ja friends / Silke Z. “private spaces (the p.s. project)”

19.08 kell 20:00 Kanuti Gildi SAALis
RENATE VALME “Valss neljale” + KASPER DAUGAARD POULSEN “Forestillinger”

21.+22.08 kell 20:00 Kanuti Gildi SAALis
METTE INGVARTSEN & JEFTA VAN DINTHER “IT'S IN THE AIR”

24.08 kell 20:00 Von Krahli Teatris
TEODORA CASTELLUCCI “à elle vide”

24.08 kell 21:00 Kanuti Gildi SAALis
ANTONIJA LIVINGSTONE “The Part”

27.08 kell 20:00 Vene teatris
THOMAS HAUERT / ZOO “Accords“

28.+29.08 kell 20:00 Kanuti Gildi SAALis
MART KANGRO /EESTI/: “Can´t Get No / Satisfaction”

31.08 kell 20:00 Kanuti Gildi SAALis
MARK TOMPKINS “empty holes“

31.08 kell 22:00 Kanuti Gildi SAALis
MARK LEWIS TOMPKINS “kings&queens”


KANUTI GILDI SAAL
Aadress: Pikk 20, Tallinn, 10133
Telefon: 646 4704
saal@tants.ee; info@tants.ee
http://www.saal.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv