Eesti Vabaõhumuuseum avab suvehooaja

21.04.2010
Eesti Vabaõhumuuseum avab suvehooaja jüripäeval, 23. aprillil. Sel, juba vanadele eestlastele väga olulisel päeval keeratakse lahti muuseumi hoonete lukud ja tabad ning külastajad saavad taas sisse astuda pea kõikidesse taludesse.

Tööle asuvad usinad perenaised, kelle esmasteks ülesanneteks on korrastada toad ja pühkida õued. Sättimist ja untsimist, tarbevara ja tekstiilide väljapanemist jagub kindlasti ka uude nädalasse.

Seekordse jüripäeva teeb eriliseks uue dokumentaalfilmi esilinastus. Kell 13 esitleme Kolu kõrtsi talli all dokumentaalfilmi Eesti Vabaõhumuuseumi asutajast, arhitektist ja Tallinna Tehnikaülikooli kauaaegsest õppejõust Karl Tihasest. Filmi autoriks on Juhan Aare, kelle sõnul kinnitab film vahva sõdur Shvejki seiklustest tuntud tõsiasja – kui mitte kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Eesti taluarhitektuuri uurimine ja vabaõhumuuseumi rajamiseks ettevalmistuste tegemine kolhooside moodustamise kõige suuremas tuhinas on tegu, mida tasub ikka ja jälle meenutada, kui kusagil tahetakse süüd ebasoodsate olude kaela veeretada. Dokumentaalfilmis „Eestisse armunud“ saame teada, et meile andsid vabaõhumuuseumi Karl Tihase silmapaistev joonistaja anne ja diplomaadi talent, märkimisväärne julgus ja vääramatu sihikindlus.

Karl Tihase (1914–2005) sündis Tomski kubermangus Eestist väljarännanute peres. Oma töömehepõlve keskkooli joonistusõpetajana alustanud noormees lõpetas 1945. a kiitusega Novosibirski Arhitektuuri- ja Ehitusinstituudi ning töötas seal kolm aastat joonistuskateedri õppejõuna. 1948. a kutsuti noor andekas mees tööle Eestisse, Tallinna Polütehnilisse Instituuti (praegune TTÜ), kus ta töötas õppejõuna algul arhitektuuri, hiljem graafika kateedris.

Esiisade maale tagasijõudnud Karl Tihase leidis Eestis oma tõelise kutsumuse ja kire – juba esimesed suved kodumaal viisid ta pikkadele retkedele küladesse ja taludesse, kaasas pliiatsid ja joonistusmapp, ainsaks sõiduvahendiks algul jalgratas, hiljem Kolhooside Valitsuse auto ning lõpuks legendaarne “Pobeda”. Ka oma õppejõutöö sidus ta koheselt suviste joonistus- ja mõõtepraktika laagritega tulevastele arhitektidele ja inseneridele. Õige pea sai südameasjaks vabaõhumuuseumi rajamine.

Kulus veel mitmete suvepuhkuste jagu uurimissõite ja teadustööd ning jagus visa asjaajamist enne kui 22. mail 1957. a asutati Eesti Vabaõhumuuseum. Jätkuvate nn “Tihase ekspeditsioonide” käigus jäädvustati Eesti maa-arhitektuuri tuhandetel fotodel ja negatiividel, sadadel joonistel ja skitsidel. Märkimisväärne osa muuseumisse ületoodud hoonetest on leitud just nende välitööde käigus. Kuni oma surmani 2005. a jäi Karl Tihase vabaõhumuuseumiga tihedalt seotuks, see oli tema elutöö.

Suvehooajal on muuseumi park, Kolu kõrts, käsitööpood avatud igal päeval kl 10-20, talud ja Kuie kool kl 10-18. Sõita saab hobusega ja laenutada rattaid, kõik huvilised on oodatud läbima looduse õpperada. Muuseumi üritusest, koolitustest ja igapäevastest tegevustest saab infot koduleheküljelt www.evm.ee.

Piletihinnad: tavapilet 95 kr, sooduspilet 45 kr, perepilet 150 kr. Jüripäeval on muuseumisse sissepääs tasuta!

http://www.evm.ee

Jüripäev oli vanade eestlaste jaoks kõige olulisem karjalaske- ja põllunduspüha. Kombeks oli läbi viia rituaalseid toiminguid, mis pidid tagama karja hea tervise. Metsloomade, eriti huntide peletamiseks, süüdati jüriööl lõkkeid. Jüripäev oli ka suur kolimise päev: siis toodi lapsed koolist koju ja taludesse asusid elama suvised abilised – sulased ja tüdrukud. Kaasajal ei maksa vist loota, et koolid lapsed juba vabaks laseksid. Vaatamata sellele võiks võtta endale vähemalt vaba õhtu, minna loodusesse (vabaõhumuuseumisse), süüdata lõke (märgistatud tuletegemise kohas!) ja juua sooja teed. Ka võiks istutada ühe puu, sest just jüripäeval maha pandud puu läheb hästi kasvama.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv