Algab VAT Teatri uus hooaeg!

01.09.2010
VAT Teater alustab oma 24. hooaega Tartus Eesti Teatri Festivalil Draama, kus 8. septembril tuuakse esimest korda publiku ette Tanel Saare projekt "...viimane lint/Saare esimene lint". Suure teatripeo raames näidatakse ka põnevat lavavõitlusega vürtsitatud seikluslugu “Robinson & Crusoe”.

Tallinna publiku jaoks toome septembris ja oktoobris kaks uuslavastust välja uues mängupaigas Rahvusraamatukogu Tornisaalis. See on raamatukogu suures majas leiduv alternatiivne mängukoht, kuhu seni on sattunud vaid väga vähesed inimesed ja kus seegi kord mängitakse piiratud arv kordi piiratud publikuhulgale.

Esimesena jõuab seal 17. septembril publiku ette Tanel Saare projekt "...viimane lint / Saare esimene lint", kus külalisena on kohal ka Jüri Järvet. Tegemist on vormiliselt avaliku lindistusega, aga sisuliselt teatrietendusega. Või siis sissejuhatusega lavastusele, mis esietendub VAT Teatris 30 aasta pärast - septembris 2040.

Oktoobrikuus tuleb raamatukogu Tornisaalis välja ka Margo Tederi ja Kaspar Jancise lavastus "Hikikomori" - tuntud Austria näitekirjaniku Holger Schoberi tekstil põhinev valus lugu kaasaegsest erakust. Mis saab, kui virtuaalmaailm loob libategelikkuse, kuhu päriselust põgeneda? Mängivad Kadri Adamson, Ene Järvis, Meelis Põdersoo.

Novembris toob Aare Toikka Rahvusraamatukogu Teatrisaalis lavale soome kaasaegse näitekirjanduse esileedi Laura Ruohose loo "Üksine". See on vaimukas lugu surmasuhu sattuvatest tsiviliseeritud inimestest suurepärase näitlejatekoosseisuga: osades on Anu Lamp (Tallinna Linnateater), Katariina Lauk ja Ago Soots.

Laura Ruohonen on enimtõlgitud ja enimlavastatud kaasaegne näitekirjanik Soomes, VAT Teatri esituses jõuab lavale esimene Laura Ruohose tekst eesti teatris.

Tom Waitsi agentuur on lõpuks andnud VAT Teatrile eksklusiivse õiguse tuua Kultuurikatlas välja muusikaline lavalugu "The Black Rider". VAT Teater on soovinud seda legendiks saanud, täiesti jaburat ja suurepärase muusikaga lugu lavale tuua peaaegu kümne aasta vältel. Lavastab Christian Römer Saksamaalt, kaasa teevad Lauri Saatpalu, Raivo E. Tamm, Katariina Lauk jt. Esietendus on märtsikuus 2011, see on ka üks Euroopa Kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi tähtsündmusi.

Ja lõpuks - Andrus Kivirähk on ekstra VAT Teatrile kirjutanud ka uue lavaloo, mille pealkirjaks on "Karin ja Pearu". See tõotab võimalust, et enne hooaja lõppu saame oma uuslavastuste nimekirja lisada veel ühe lavateose.

Jätkub programm “Platform 11+”, mille eesmärgiks on luua uusi näitemänge ja lavastusi noortele vanuses 11–15 eluaastat. Kevadel esietendus Mare Sabolotny lool põhinev lavastus “Kirjaklambritest vöö”, sel hooajal kirjutavad uut näidendit Kristiina Jalasto (EMTA Lavakunstikool) ja slovaki noor näitekirjanik Michaela Zakutanska.

Ehkki VATi uuslavastused tõotavad tulla vormiliselt täiesti erinevad, on need kõik väga tänases päevas kinni, olulisi teemasid käsitlevad ja üldistusjõulised teosed. Kui see ühte lausungisse kokku panna, siis kõlaks see nii: "Mida VAT pakub? PuudutaVAT teatrit!"

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv