Kadrioru Kunstimuuseumi juubelinäitus ,,Šedöövri sünd” taasavastab kaksteist vanameistrite maali

14.09.2010
Kadrioru kunstimuuseum asutati 2000. aastal kui Eesti Kunstimuuseumi filiaal, mis hoiab ja tutvustab Eesti suurimat väliskunsti kogu. Kümne tegevusaasta jooksul on restauraatorite ja kunstiteadlaste töö tulemusena esitlusküpseks saanud mitmed selle kogu senised „lihvimata pärlid” – maalid, mille tumenenud lakikihi alt tuleb ilmsiks eriline kvaliteet ja mille kunstnikunimed tõusevad varjust. Näitus „Šedöövri sünd” tutvustab publikule seninägemata töid suurtelt kunstnikelt ja ka tänase kunstiajaloo poolt taasavastatud autoritelt, intrigeerivaid restaureerimislugusid ning maalitehnilisi haruldusi.

Näitus „Šedöövri sünd”, mis esitleb kahtteist maali ja nende väga erinevaid elusaatusi, tõstatab küsimuse kunsti väärtusest ja väärtustamise tinglikkusest. Kuidas sünnib šedööver – imetlusväärne ja kõrgelt hinnatud kunstiteos? Kuigi teos ise sünnib kunstniku loometöö tulemusena, siis selleks, et temast saaks šedööver, on vaja välist maailma – kunstieksperte, kogujaid, publikut. Teos võib šedöövriks muutuda ka aastasadu pärast tema loomist või vastupidi – ta võib oma kuulsuse aupaiste aja jooksul minetada.

Suurimaks üllatuseks näitusel on ehk flaami 17. sajandi suurmeistri Jacob Jordaensi väärtusliku maali „lisandumine” muusemi kollektsiooni. Varem tundmatu meistri tööks arvatud „Püha perekond” ilmutas maalingu lopsaka meisterlikkuse ja hõrgud värvitoonid alles pärast pikaajalist restaureerimist. Samas leidsid uurijad ka teose varasemate rännuteede jäljed: kuulumine Jaak Kase kunstikogusse Tallinnas, kõrged hinnangud maalile Euroopa oma aja tippspetsialistidelt, esinemine 1936. aastal Berliinis oksjonil, seejärel ka kodumaal Börsihoone saalis. Nõukogude režiimi tingimustes mälu katkes ja maali autori nimi unustati. Alles nüüd said vana lugu ja taas säravaks ennistatud maal kokku.

Näitusel „Šedöövri sünd” saab nautida suurepärast vanade meistrite maalikunsti, aga ka siseneda muuseumitöö köögipoolele – tutvuda maalikonservaatorite meetodite ja võtetega või teha mõttes kaasa kunstiajaloolase uurimistöö maali autori jälgedes.

Näituse pressipildid leiate kunstimuuseumi digitaalarhiivist

Näituse kuraatorid: Greta Koppel, Aleksandra Murre
Näitusega kaasneb „Laupäevaakadeemia” loengusari
(teemad ja esinejad vt http://www.ekm.ee/kadriorg.php?r_id=267&id=212&p_id=108)

Kadrioru kunstimuuseum 10:
Näitus ,,Šedöövri sünd” Kadrioru lossis (11.09.2010–24.04.2011)
Raamat „Kadriorg. Loss ja tema lugu”
Näitus „Simson ja Delila” Mikkeli muuseumis (13.11.2010–24.04.2011)

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv