Viinakuu Eesti Vabaõhumuuseumis

17.09.2010
Kured toovad minnes öökülmad, haned päevakülmad, luiged toovad lund.
Viinakuu laps on hästi kraps.


* 2. okt kl 11-15 toimuv Seto mihklipäev algab setokeelse palvusega Kuie koolis, mille viib läbi Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku preester isa Sakarias Leppik. Kella 12 paiku liigutakse üheskoos Kolu kõrtsi, kus saab osa ehtsast setu külapeost – kirmaskist. Esinevad seto koorid ja pillimehed, saab tantsu lüüa, kaasa laulda, osta käsitööd, süüa miihklipääva oinaruuga ja maitsta rahvusjooki. Esinevad leelokoorid: Sorrõseto, Sõsarõ΄, Õiõ Seto΄ ja Hõpõhõim Tallinnast, Kullakõsõ΄ Põltsamaalt, Liinats΄uraq Tartust, Põlva Seto Selts, Helmine, Kuldatsäuk ja Tsibihärbläse΄ Setomaalt. Rahvuslikke pillilugusid esitab Raali Ain, üles astub ka tantsurühm Hõbehall. Peole lisab väge noor seto sootska Raudoja Ahto.

* 3. okt alustab õpetaja Mari Kariste juhendamisel tööd käsitööring. Koos käiakse iga kuu esimesel ja kolmandal pühapäeval kl 11-15. Enamat infot saab Sassi-Jaani perenaiselt Karinilt: tel 5348 3344.

* 15.-17. oktoobril saab Härjapea talus näha leivategu. Reede pärastlõunal paneme käärima juuretise ja seame taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkume tainast – see on vaeva ja aega nõudev töö. Siis kergitame veel tainast ahju taga leivaastjas ja paneme seejärel leiva küpsema. Et leib maitsev saaks, tuleb seda kasuka all pehmendada. Pühapäeval saab maitsta hääd rukkileiba! Värsket isetehtud rukkileiba saab kaasa osta Kolu kõrtsist.

* Näitused - Kolu kõrtsi talli all Toomas Muru fotonäitus Jõgeva linna vanematest hoonetest.

* Hobusõit iga päev kl 10-16. Muuseumi territooriumil võib kohata ka põtru, metskitsi, metssiga, rebaseid, jäneseid, kährikuid jt metsaelukaid, kuid neile lähedale ei tasu minna.

* Kolu kõrtsi äripäeva pakkumised. Muuseumi Kolu kõrtsis saab maitsvaid roogasid nautida igapäevaselt kl 10-17. Eripakkumine on aga esmaspäevast reedeni kl 12-16: vaid 60 krooni eest saab päevaprae (või päevasupp + magustoit) koos mahlajoogi, tee või kohviga. - Selleks tuleb osta muuseumi kassast Kolu kõrtsi 60 kroonine pilet. Muuseumipiletit juurde ostma ei pea! Head, traditsioonilised eesti toidud; eriline ja loov õhustik; 15min autosõitu Tallinna kesklinnast; tasuta parkimine; wifi! Jõuluürituste tellimiseks palume ühendust võtta Kolu kõrtsi perenaise Marika Tõrviga: marika@evm.ee; 6549 119.

* Jahedate sügisilmade saabudes on täienenud muuseumi käsitööpoes kudumite valik – pakume rahvusmustreis salle-sokke-mütse ja kampsuneid. Müügil on ka kärjed ja mesi, mis korjatud vabaõhumuuseumi metsapargist meie usinate mesilindude poolt ja kirjastus Grenaderi, fotograaf T. Tuule ja Härjapea perenaiste ühislooming – Eestimaa köögikalender 2011.

Talvehooajal ootame külastajaid igal päeval kella 10st-17ni. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu, kolmapäeviti ning nädalavahetustel Sepa talu.

Hea ülevaate muuseumist ja pakutavatest võimalustest saab vaadates virtuaaltuuri muuseumi koduleheküljel www.evm.ee (nii eesti kui ka inglise keeles).

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv