Talvekuu Eesti Vabaõhumuuseumis

11.10.2010
* 2. november – kl 15 hingedepäeva jumalateenistus Sutlepa kabelis, mille viib läbi õpetaja Toomas Paul.

* 7. november – valmistume mardipäevaks. Härjapea talus saab meisterdada mardimaske nii, nagu seda tehti 100 aastat tagasi. Maskide valmistamiseks kasutati vanasti igasuguseid käepäraseid vahendeid nagu tohtu, sammalt, oksi jm. Takust tehti habemeid ja juukseid. Mardisandid jagasid pererahvale head õnne, aga välja nägid nad teinekord üsna jubedad.

* 21. november – kadripäeva ootuses valmistame kadrimaske ja räägime kadripäevaga seotud kommetest. Enamasti oli kadride riietus valget värvi. 20.sajandil ilustati end rohkete lintide, lehvide, litrite ja helmestega. Tihti kasutati näo varjamiseks kardinat või loori. Peamine oli nüüd enese ilusaks maskeerimine.

* Kadri- ja mardipäeva programme lasteaedadele ja koolidele pakub muuseumi hariduskeskus Kuie kool. Enamat infot saab muuseumi koduleheküljelt ja helistades 6549 126 või saates e-kirja: kuiekool@evm.ee.

* Näitus – Kolu kõrtsi talli all saab 21. novembrini näha Toomas Muru fotonäitust „Jõgeva vanad majad“. Fotod on tehtud ühel märtsikuu pühapäeval nelja-viie tunnise jalutuskäigu jooksul sooviga jäädvustada kaduviku ilu. Maalilaadse illusiooni loomiseks on pildid trükitud lõuendile.

* 12. - 14. novembril saab Härjapea talus näha leivategu. Reede pärastlõunal paneme käärima juuretise ja seame taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkume tainast – see on vaeva ja aega nõudev töö. Siis kergitame veel tainast ahju taga leivaastjas ja paneme seejärel leiva küpsema. Et leib maitsev saaks, tuleb seda kasuka all pehmendada. Pühapäeval saab maitsta hääd rukkileiba! Värsket isetehtud rukkileiba saab kaasa osta Kolu kõrtsist.

* Hobusõit iga päev kl 10-16. Muuseumi territooriumil võib kohata ka põtru, metskitsi, metssiga, rebaseid, jäneseid, kährikuid jt metsaelukaid, kuid neile lähedale ei tasu minna.

* Kolu kõrtsi äripäeva pakkumised. Muuseumi Kolu kõrtsis saab maitsvaid roogasid nautida igapäevaselt kl 10-17. Eripakkumine on aga esmaspäevast reedeni kl 12-16: 60 krooni eest saab päevaprae (või päevasupp + magustoit) koos mahlajoogi, tee või kohviga. - Selleks tuleb osta muuseumi kassast Kolu kõrtsi 60 kroonine pilet. Muuseumipiletit juurde ostma ei pea! Head, traditsioonilised eesti toidud; eriline ja loov õhustik; 15min autosõitu Tallinna kesklinnast; tasuta parkimine; wifi! Jõuluürituste tellimiseks palume ühendust võtta Kolu kõrtsi perenaise Marika Tõrviga: marika@evm.ee; 6549 119.

* Muuseumi käsitööpoest saab novembris osta käsitöömeister Liia Kristianseni mardi- ja kadrimaske ning santimiskotte! Mõistagi pakume juurde ka kotitäidet – ökokomme, mett, shokolaadi. Soovitame – müügile on jõudnud Eestimaa köögikalender 2011 – kirjastus Grenaderi, fotograaf T. Tuule ja muuseumi Härjapea talu perenaiste ühislooming.

Talvehooajal ootame külastajaid igal päeval kella 10st-17ni. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu, kolmapäeviti ning nädalavahetustel Sepa talu.

Hea ülevaate muuseumist ja pakutavatest võimalustest saab vaadates virtuaaltuuri muuseumi koduleheküljel http://www.evm.ee (nii eesti kui ka inglise keeles).

Paljuks seda hilissügisest päeva: ainult 2 hämarat otsa ja vaks valgemat aega nende vahel
Niimitu päeva esimene lumi maas, niimitu talvet teeb

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv