Saaremaa Muuseumis toimuvad üritused

10.02.2011
Kunst tuleb kapist välja Kuressaare linnuse näitusesaalis
13.01 - 27.02. 2011


Kunstiteosed Tőnis Kipperi erakogust.

Maal näitab mulle ühe silmapilguga seda, mille lahtiseletamiseks raamatus kuluks tosin lehekülge.

Ivan Turgenev. Kogumine on kirg, mis aastatega süveneb. Oleks tulnud varem alustada. Näitusel „Kunst tuleb kapist välja“ on eksponeeritud kaheksakümmend tööd, mis omandatud viimase paarikümne aasta jooksul. On joonistusi, graafikat ja maali. Autoritest nimetaksin M.Bormeister, I. Bržeskaja, E.Gailit, I.Torn, V.Tolli, H.Kamdron, L.Kokamägi, S.Leitu, L.Muuga, A.Litvinova-Merilo, R.Raave, E.Valter, J.Tammik ja mitmed teised. Minu kogus pole palju kuulsaid meistreid. Olen soetanud mitte signatuure, vaid pilte, mis mulle on tőesti meeldinud, millega koos on hea olla. Üldtuntud nimede vähesus ei iseloomusta mitte kogu, vaid meie tahasihoidlikku kunstiharidust. Hinnast ja väärtudsest pole mőtet kunsti puhul rääkida. Need on muutuvad mőisted nii ajas kui ruumis ja vőhikule hoopis arusaamatud. Tänan Raul Salumäed ja Saaremaa muuseumi, kes mulle selle näituse mőtte pähe panid ja andsid pőhjuse kunst kapist välja tuua. Loomulikult tänan kőiki näitusekülastajaid, kes pidasid vajalikuks seda kunsti vaatama tulla.

Need kõige pisemad
Soneburgi kohvikus (Sadama t. 1, Orissaare)
15. jaanuarist 26. veebruarini


Saaremaa Muuseumi poolt koostatud väljapanek Saare maakonnas tegutsevatest väikemuuseumidest.

Saare maakonnas tegutsevatest muuseumidest teatakse enamasti ikka vaid suuremaid - Saaremaa Muuseumi Kuressaare linnuses koos filiaalidega Kuressaares, Kihelkonnal, Muhu-Linnusel ja Ruhnus. Siis veel Muhu Muuseumi Koguva külas ning Kaali Külastuskeskuse tiiva all tegutsevat meteoriitika- ja paekivimuuseumi ning Angla tuulikuid.

Kuid peale suurte ja tuntud muuseumide tegutseb maakonnas veel ligi 15 väikemuuseumi. Nendest see näitus ongi.

Tsaarirublast euroni Kuressaare linnuses
12.01 - 27.02. 2011


SEB Kuressaare kontoris 1. detsembrist 2010 kuni 11. jaanuarini eksponeeritud väljapanek on nüüd taas üles seatud Kuressaare linnuse peakorrusel asuvas endises piiskopi eluruumis.

SEB Kuressaare kontori tellimusel Saaremaa Muuseumi poolt kokku seatus näitus Eestis viimase saja aasta jooksul käibel olnud rahadest, mida ilmestavad nende kőrval kasvanud ja elanud 100-aastase Vassili Seema kommentaarid.

"See pole mitte lihtsalt ühe raha lőpp ja teise algus, vaid pigem ühe ajastu lőpp ja teise algus nii raha kui ka majanduse mőttes," selgitas SEB Kuressaare kontori juhataja Aivar Sőrm näituse saamislugu. Mőttest näidata viimase saja aasta rahatähti vőttis Saaremaa muuseum őhinal kinni ja pakkus omalt poolt välja idee näidata kőike sama vana inimese kaasabil.

Väljapaneku koostas Endel Püüa, kujundas Tanja Bőstrov.

“Metsavenna elu”
16. veebruarist 17. märtsini: Näitus Riigiarhiivilt


Riigiarhiivi väljapaneku koostaja ja kuraator on Tiit Noormets ning kujundaja Peeter Paasmäe / KYNA.

Näitus on koostatud fotodest, mille KGB konfiskeeris vangilangenud metsavendadelt ja lisas asitõenditena nende juurdlustoimikutesse.

Vestluspärastlőuna: "Iga lind kiidab oma laant"
16. veebruaril kell 16:00
Kuressaare linnuse roosas saalis


Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal räägib loomaaiandusest.

Mati Kaal (*1946) on küll Tallinnas sündinud, kuid oma juurte poolest tunnetab ta end ikkagi saarlasena. 1968. aastast töötab Mati Kaal Tallinna Loomaaias, sealjuures 1975. aastast direktorina. Olles Saaremaa Muuseumi poolt kutsutud vestluspärastlőunal saarlaste ette esinema, sőnastas oma elutöö tähelepanuväärseima osa loomaaias teinud mees vestlusteemaks "Iga lind kiidab oma laant". Lahtiseletatuna tähendab see, et Mati Kaal räägim asjust, millest ta arvab kőige enam teadvat - nimelt loomaaiandusest.

Kuressaare linnuse roosas saalis toimuv üritus on mőeldud kőigile asjasthuvitatuile.

Osavőtutasu:
täiskasvanuile 1.28 (20.- EEK),
őpilastele 0.64 (10.00 EEK)

JÄÄAARIA
19.02.2011 kell 16.00
Kuressaare linnuse kapiitlisaalis


Kavas aariaid Giacomo Puccini ja Giuseppe Verdi ooperitest

JÄÄAARIA on Pärnu Ooperi talvine intelligentset meelelahutust pakkuv ooperimuusikaprojekt, mida on soovitav nautida ainulaadse suvepealinna unistusi, armastust ja emotsioone täis muusikakokteili jäätisevariandina. Kőigile neile, kes otsivad eredaid ja inspireerivaid kunstilisi elamusi, pakuvad äratundmisrőőmu ooperiaariad kvaliteetooperitest.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Kuressaare, Saaremaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv