VAT Teatris esietendub 15. aprillil Katariina Undi monolavastus

13.04.2011
VAT Teatris esietendub reedel, 15. aprillil, Marjorie Shostak’i jutustuse „Nisa“ ainetel valminud samanimeline lavalugu, mille esitaja on VAT teatri näitleja Katariina Unt.

Lavastuse aluseks on Kalahari bušmani naise Nisa elulugu, mille on tema enese sõnade järgi kirja pannud ameerika antropoloog Marjorie Shostak. Nisa oli loo jutustamise ajal umbes viiekümneaastane Aafrika naine, kes elas Botswana ühes kaugeimas nurgas, Kalahari kõrbe põhjaservas.
Shostak ja tema abikaasa elasid Aafrika kõrberahva seas aastaid, õppides tundma selle küttimis- ja korilusühiskonna kombeid, traditsioone, väärtusi. „Kuidas on olla naine kultuuris, mis on väliselt meie omast nii erinev?“ – selliselt sõnastas jutustuse autor enese jaoks peamise küsimuse.

Lavastuse loojad ei ole keskendunud vaid ühe kauge rahva seast pärit naise eluloo lavalekandmisele. Tegijad on otsinud universaalset sõnumit teatrivaataja jaoks.
Lavastus ühendab sõna, muusika ja liikumise uudsel viisil ja viib vaataja mõtte- ja tunderännukule, mis võib mõjuda kui eksootiline reis. Vaatamata oma võõrapärasusest kinnitab Nisa lugu siiski seda, et inimese tundeelu on suurel määral universaalne.

Näitleja Katariina Unt, kes on ka dramatiseeringu ja lavakujunduse autor sedastab: “Lugesin Marjorie Shostaki raamatut "Nisa" aastaid tagasi ja Aare Toikka mõte, et sellest jutustusest annaks teha teatrilugu, jäi minusse kinni. Nii lummavalt lihtne ja rabavalt võimas tundus selle kõrbenaise räägitud elulugu. Samas nii teatraalne ja võimalusterohke!”.

Lavastuse liikumisjuht Marge Ehrenbusch tunnistas, et „Nisa“ lavastusega töötades oli talle inspireerivaimaks ajendiks see, kuidas tekst ja liikumine moodustaksid ühtse lahutamatu terviku nii, et liigutused saaksid teksti laiendiks, mitte omaette vaatamisväärsuseks.

Lisaks omanäolisele liikumisele ilmestab lavastust muusika, mille autor ja esitaja on Tanel Ruben, keda ennekõike tuntakse kui jazzmuusikut. “Nisa lugu tundus mulle ühteaegu nii tore kui traagiline. Kogu see kombinatsioon andis julguse lahendada lavastuse muusikaline kujundus lihtsate rütmiliste vahenditega,” osutas ta.

Koos Undiga loo lavale toonud lavastaja Aare Toikka sõnas: “Marjorie Shostaki raamat „Nisa“ mõjus mulle lugedes kui kauge rännak ja mind tabas tunne, et ma olen sattunud inimeste keskele, kes on elanud siin maamunal kauem, kui need teised, kelle keskel ma oma igapäeva veedan. Ja et nende teiste inimeste sees, kelle kestaks on Euroopa kultuur, elab tegelikult seesama Nisa, Besa või Kokobe.”

VAT Teatri saalis Rahvusraamatukogus saab “Nisat” hooaja lõpuni vaadata kuus korda, augustikuus etendub “Nisa” Pärnus monoteatrite

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv