Eesti Vabaõhumuuseumi jaanituled toovad kokku traditsiooni, vanad uskumused ja ajaloo

15.06.2011
Eesti Vabaõhumuusemi jaanilaupäeva suurüritusel saavad külalised valida mitme erineva temaatilise meelelahutusprogrammi vahel, kus klassikaliseks saanud jaanipäevatraditsioonid on kõrvuti ebatavaliste vaatemängudega. Üritus kuulub Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi.

Ürituse koordinaatori Liia Kanemägi sõnul on mitmekesine programm mõeldud kõigile neile, kes soovivad jaaniõhtust rohkemat kui kohustuslikku grillipidu

„Jaanipäev on aasta üks armastatumaid pühi, ent selle tähistamise viis on muutunud üsna argiseks. Kunagised kombetalitused, millega taotleti õnne ja jõukust on kaotanud oma tähtsuse. Meie soovime taastada kasvõi osa jaaniöö iidsest tähendusest, taaselustades suve alguse maagilisi rituaale, luues romantilist õhkkonda ning tuues välja vanu kauneid traditsioone. Kokkuvõttes on see õhtu kui muinasjutt, kust nii väikesed kui ka suured leiavad omale midagi,“ rääkis Kanemägi.

Eesti Vabaõhumuuseumist leiab selle aasta jaaniööl muinaseestlaste küla, kus mehed ja naised Austrvegr seltsist taaselustavad muinasaegseid argi- ja pidupäeva kombeid, pööripäeva rituaale ja mänge. Pärisorjusaegse jaaniõhtu tegevusi, mille hulka kuulub ka ohverdamine, näeb Roosta talus. Kutsari-Härjapea talus on esitletud 1930-dad aastad: õpitakse vastava perioodi seltskonnatantse, samuti saabub tallu kõrge delegatsioon, et anda üle riigivanema autasu eeskujulikule ja lasterohkele perele. Uudistamiseks on väljas uunikum-mootorrattas. Külajaanipidu veavad eest Leigarid. Nätsi tuuliku juures meenutatakse kolhoosiaega ning toimub EÜE-teemaline pidu. Kella 22-ni on Kolgal avatud lasteõu, kus õpetatakse pärjapunumist ja tutvustatakse vanu rahvapille. Kiigeplatsi tantsulaval ja Kerase platsi folgilaval mängivad Untsakad, Sõsarõ, Armasaeg, Žurba, Oort ja teised. Antakse üle auhind oma kätega tehtud kiikede piltide ja lugude kogumise kampaanias “Oma Kiik” osalenutele.

Õhtu tipphetk saabub kell 23.30, kui kaldapealsel rullub lahti vaatemäng “Koit ja Hämarik”.

Üritus algab kell 19.00 ning kestab südaööni. Sissepääs üritusele: tavapilet 11 €, sooduspilet 5,5 €, perepilet 22 €. Haabersti linnaosavalitsus paneb käima eribussid sildiga „Vabaõhumuuseum“, mis sõidavad Väike-Õismäelt muuseumisse ning hiljem tagasi. Muuseumi territooriumil liigub 1987. aastal toodetud KAZ buss, mis kergendab külaliste jalavaeva.

Täpse kavaga saab tutvuda Vabaõhumuuseumi kodulehel.

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv