„Leib keelel“ Eesti Vabaõhumuuseumis

28.06.2011
Eesti Vabaõhumuusemis avatakse 30. juunil näitus „Leib keelel“, mis muuseumi püsiekspositsiooni toel räägib leiva ja leivaga seotud eestikeelsete väljendite tähtsusest ja tähendusest Eesti kultuuris.

Näituse ühe koostajatest Vivian Siirmani sõnul valiti näituse põhiteemadeks 13 leivaga seotud keelendit, mille sõnademängu peidetud sisu mõtestatakse lahti muuseumi eri taludes.

„Sõnal „leib“ on eesti keeles palju suurem tähendusväli kui vaid sõnasõnaline mõiste leivapätsi tähistamiseks. See seostub mitte ainult otseselt toiduga, vaid võib tähendada ka sissetulekut, teenistust või tööd. Nende tähenduste juured on sügaval talurahva kultuuris, kus rukkileib oli maarahva peatoidus ning hool ja vaev selle lauale saamiseks kõikehõlmav. Meie eesmärgiks on piiluda mitme tänapäeval tuntud väljendi taha ning rääkida lahti nende sügavam tähendus,“ sõnas Siirman.

Näituse avamine toimub sel neljapäeval, 30. juunil kell 16.00. Kogunetakse Sassi-Jaani tallu, kust peale ametlikku osa suundutakse väikesele jalutuskäigule läbi näituse osadeks olevate talude, mis on tähistatud värviliste leivalabidatega. Toreda punkti üritusele pannakse Kuie koolis, kus toimub vallakohtu istung.

Näituse koostajateks on Vivian Siirman ja Maret Tamjärv, kujundaja Mari Kadanik. Näitus on valminud Kultuurkapitali ja SA Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 toel.

Näitusega "Leib keelel" seondub trükis „Leib keelel. Sayings about bread“, kuhu on kogutud näituse teemasid käsitlev teksti- ja pildimaterjal. Raamat on kakskeelne (paralleeltekstidega eesti ja inglise keeles), mistõttu on ta suunatud nii kohalikule publikule kui väliskülalistele. See on korraga nii Eesti Vabaõhumuuseumis toimuva näituse kataloog, kui ka suurepärane Eestit, tema keelt ja kultuuri tutvustav materjal. Raamatu koostajad on Maret Tamjärv ja Vivian Siirman, kujundaja Liisi Lukk. Teksti on tõlkinud Abdul Turay, raamatu on välja andnud kirjastus Grenader. Raamat on valminud Kultuurkapitali toel. Samas raamatuseerias on varem ilmunud kaks raamatut: „Jaanipäev“ ja „Vastlapäev“.

Näitus „Leib keelel“ Eesti Vabaõhumuuseumis kestab 30. septembrini.

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv