Põnev Eesti leiva päev üllatab Leivalabori ja kulinaarse glamuuriga

05.09.2011
18. septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev, mille tunnuslauseks on „Leiba ei asenda“.

Ürituse raames leiab aset suur sügislaat, saab maitsta mahetooteid ja valida nende seast oma lemmik, taludes näeb leivaga seotud töid ja tegemisi ning näitust „Leib keelel“. Tutvustatakse „Tallinn 2011“ erimenüüsid ning uksed avab ainulaadne Leivalabor.

Ürituse koordinaatori Liia Kanemägi sõnul on leivapäeva peamiseks eesmärgiks väärtustada rukkileiba ning tuua esile selle olulisust nii toiduna kui ka eestlaseks olemise osana. „Meie esivanemad tundsid suure töö ja vaevaga saadud leiva vastu loomulikku sügavat austust. Tänapäeval räägitakse, et inimene ei ela üksnes leivast, kuid ka meie ei saa ilma selleta läbi, sest juba ammu ei tähista leib vaid lõhnavat pätsi laual, vaid see on oluline osa meie enesemääratlusest,“ rääkis Kanemägi.

Eesti leiva päeval toimuvad Eesti Vabaõhumuuseumis erinevad tegevused kella 10.00 – 17.00. Sügislaadal müüakse rahvuslikku käsitööd, tarbeesemeid, kodumaiseid aia- ja põllusaadusi, kala- ja lihatooted, mett ja muidugi leiba. Kiigeplatsi Leivalaboris püstitatakse rukkirekord, saab täiendada oma teadmisi leivast, igal täistunnil näeb ägedat ja üllatavat keemiateatrit, võib kiikuda swing-kiigel, alistada kõrgrada ja palju muud. Sutlepa kabelis toimub kell 13.00 tänupalvus leivale, teenib õpetaja Toomas Paul. Kell 15.00 algab samas Eesti Rahvusraamatukogu naiskoori kontsert. Kolu kõrtsi ees kuuleb rahvapilli- ja orkestrimuusikat, kell 14.00 kuulutatakse välja konkursside “Parim mahetootja 2011” ja “Parim mahetoode 2011” võitjad ning Leivapäeva külastajate lemmikmahetoode. Pulga talus näevad lapsed leivalõhnalist lavalugu “Suhkrukohvik” lasteteatrilt „Trumm“, samuti toimuvad roopilli meisterdamise õpitoad.

Nätsi tuuliku mäe suures telgis tutvustatakse huvilisi Tallinn 2011 erimenüüdega.
Tallinna mainekamate kohvikute ja restoranide tipp-kokad säristavad publiku silme all panne ning padades ja kateldes keeb parim osa Eesti maitsest! Inspireerituna Eesti ja Põhjala köögi traditsioonidest pakuvad paarkümmend Tallinna restorani ja kohvikut alates juunist 2011 Tallinn 2011 erimenüüd. Soovijatel on võimalus mekkida kohapeal valminud oivalisi roogi.

Ürituse toimumist toetavad SA Tallinn 2011 ja Eesti Põllumajandusministeerium, korraldada aitavad Leivaliit, Eesti Kulinaaria Instituut, Eesti Mahepõllumajanduse SA, Eesti Kultuurkapital.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv