Maalinäitus „Pintsliga tõmmatud Eesti“

15.09.2011
19. septembril Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis avataval näitusel eksponeeritakse maale nii erakogudest kui ka Tartu Kunstimuuseumist.

Näitus „Pintsliga tõmmatud Eesti“ sai alguse raamatust. Nimelt koostasid Andres Eilart ja Aavo Kokk raamatu, kuhu on valitud 150 kohta Eestis, mida kunstnikud on maalinud. Iga koha kohta on raamatus paarislehekülg koos asukohaga kaardil, maali repro ning kultuurilooline jutt sellest paigast, kunstnikust ja tema teosest. Seega on raamatu näol tegemist üheaegselt maastikumaalide ülevaateteose ning reisijuhiga.

„Tallinnas tehtud raamatuesitlus viis meid mõtteni, et seesuguse raamatu väljaandmisega peaks kaasa käima ka väike kunstinäitus. Tallinnas tõime pooleks päevaks välja kümmekond teost, mida raamatus kujutatud on. Tartus on meil aga võimalus Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis tervelt kahe nädala jooksul raamatus kujutatud maale eksponeerida,“ räägib Aavo Kokk.

Valdav osa näitusel eksponeeritavates töödest on pärit Tartu Kunstimuuseumist. Lisaks sellele esitletakse mitmeid väga erilisi töid ka erakogudest. Aavo Kokk toob näitena välja Ilmar Kruusamäe lustaka teose „Jõulud Soinastes“, kus Tartu telemasti on kujutatud suure jõulupuuna. „Veel võiks mainida ka August Janseni töö „Toompea talvel“ etüüdi. 1942. aastal tellis Saksa okupatsiooni juht Litzmann Jansenilt maali oma kabineti seinale Toompeal. Janseni tegi selle etüüdi, mille Litzmann heaks kiitis ning seejärel valmis ka maal. Jansen jättis mõlemalt ära nii Nevski katedraali tipu kui ka lipu Toompea tornis. Ta maalis lihtsalt pilved nii madalaks, et haakristiga lippu polnud näha. Viimistletud taies on Eesti Kunstimuuseumi kogus, kuid etüüdi palus endale noor riigiametnik Uustalu, kelle poeg Jaan Uustalu on nüüd lahkesti lubanud seda maali näitusel eksponeerida,“ kirjeldab Kokk põnevaid töid, mis näituse raames külastajate ette jõuavad. Lisaks mainitutele eksponeeritakse näitusel veel mitmeid huvitavaid ja mitte kunagi varem näitusel väljas olnud töid.

Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi valges saalis on näitus „Pintsliga tõmmatud Eesti“ üleval 2. oktoobrini, E-P 11.00-17.00. Lisainformatsioon raamatu kohta on kättesaadav aadressil www.maastikumaal.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv