Eesti Vabaõhumuuseum alustab talvehooaega tasuta külastuspäevaga

28.09.2011
Juba homme, 29. septembril ehk mihklipäeval algab Eesti Vabaõhumuuseumis talvehooaeg. Mihklipäeval on sissepääs muuseumisse tasuta, traditsiooniline mihklipäeva jumalateenistus toimub Sutlepa kabelis kell 15. Teenib õpetaja Toomas Paul.

Rahvakalendri järgi oli mihklipäev üks olulisi aasta verstaposte. See lõpetas lõikusaja ning sellega lõppesid ka kevadel tallu võetud suiliste töölepingud. Päeva tähistamiseks kaeti uhke laud, kus ei tohtinud puududa sügisannid, lambalihast road ja õlu. Mihklipäeval peeti ikka ka aasta suurimat laata. Sellest päevast peale loobuti magamisest lakas ja aitades ning koliti taas tuppa.

Talvehooajal saab muuseumit külastada iga päev kell 10-17. Enamus hooneid suletakse, avatuks jäävad Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu, käsitööpood, kolmapäeviti ning nädalavahetustel avatakse ka Sepa talu. Talvehooajal on muuseumipiletite hinnad suvistest poole väiksemad.

Laupäeval, 1. oktoobril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis teist korda seto mihklipäev ehk mihalapäiv. Muuseumisse kogunevad seto kogukonna olulised tegelased, muusikud, lauljad, tantsijad ja käsitöölised. Ürituse peakoordinaatori Elvi Nassari sõnul on oodatud kõik, kes soovivad kogeda üht õiget seto pidu.

Seto mihklipäeva tegevused toimuvad muuseumis kella 12-17. Üritus algab palvusega Kuie koolimajas, kus teenistuse viib läbi Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku preester, isa Mattias Palli. Palvusele järgneb kirmask Kolu kõrtsis. Seal saab maitsta seto sööki ja jooki, õppida leelolaulu ja kargust. Kolu kõrtsi ees laulavad leelokoorid Sõsarõ, Siidisõsarõ, Sorrõseto ja Hõpõhõim Tallinnast, Kullakõsõ Põltsamaalt, Helmekaala Võrust ning mitmed Setomaa koorid. Üles astub ka Seto kuninga sõnolinõ Ülendi Linda, kes on seto lauliku Vabarna Anne lapselaps. Rahvuslikke pillilugusid esitavad värsked tiitlikandjad, kuninga karmoškamängija Sarve Jaan ja kandlelööja Paltseri Ülle. Tantsuks mängivad seto pillimehed Ahosõ Volli ja Raali Ain. Peole lisab väge Seto kuninga asemik, sootska Raudoja Ahto. Müügil on kaunis seto käsitöö ja Lõivu Merlini muinasehted. Sissepääs üritusele muuseumipiletiga.

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv