Talvekuu Eesti Vabaõhumuuseumis

01.11.2011
Paljuks seda hilissügisest päeva: ainult kaks hämarat otsa ja vaks valgemat aega nende vahel

Niimitu päeva esimene lumi maas, niimitu talvet teeb


* 6. novembril valmistume mardipäevaks – Eesti Vabaõhumuuseumis avatakse mardikool. Mardikooli tegevused toimuvad 6. novembril kell 12-17. Päeva esimeses osas saab erinevates kohtades üle muuseumi läbida mardikooli õppetunnid. Hüva nõu saab nii mardijooksmiseks kui ka mardisantide vastuvõtmiseks. Kui oskused ja teadmised omandatud, saab kogenud mardisantide käe all Köstriaseme tallu marti joostes need proovile panna. Mardikooli lõpupidu toimub kell 15-17 Kolu kõrtsi tallialuses. Rahvamuusika asjatundja Taive Särg Eesti Kirjandusmuuseumist tutvustab mardipäeva kombestikku ja rikkalikku mardilaulude pärandit. Koos publikuga lauldakse läbi terve mardilaulude tsükkel. Ehk saabuvad lõpuks kohale ka päris mardisandid, kes “katsuvad” kohalolijaid nagu kord ja kohus ning nõuavad süüa! Päeva lõpetab lõbus pidu rahvamuusika saatel.

Ürituse kava leiad muuseumi kodulehelt: www.evm.ee

* 4.-6. novembril saab Härjapea talus näha leivategu. Reede pärastlõunal panevad perenaised käärima juuretise ja seavad taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkutakse tainast – see on vaeva ja aega nõudev töö. Siis peab tainas leivaastjas veel veidi kerkima ning alles seejärel pannakse leivad ahju küpsema. Et leib maitsev saaks, tuleb seda kasuka all pehmendada. Pühapäeval saab maitsta hääd rukkileiba! Värsket isetehtud rukkileiba saab kaasa osta Kolu kõrtsist.

* Vana maamaja päev toimub seekord koguni kahes kohas järjestikku: 12. novembril algusega kell 11.45 Saaremaal, Mihkli talumuuseumis ja 19. novembril algusega kell 10.45 traditsiooniliselt Eesti Vabaõhumuuseumis, Kolu kõrtsis. Maamajade omanikke ja spetsialiste koondavate sündmuste teemadeks on seekord vana maamaja sisekliima ja biokahjustused - niiskus, õhupidavus, õiged renoveerimis- ja küttelahendused, satikad ning seened.

* 20. novembril valmistume kadripäevaks. Härjapea talus valmistatakse kadrimaske ning räägitakse kadripäeva kommetest.

* 25. novembril kl 11 – Teaduspäev. Teemad ja esinejad: Ajakontseptsioon taluarhitektuuri uurimise ja kaitsmise seisukohast. Rasmus Kask; Rehemaja – püsiv ja muutuv läbi aja. Heiki Pärdi; Koolimajade arhitektuurivõistlused 1921 ja 1930. Hanno Talving; Tulekindla kivi tootmine Setomaal. Tehas „Estošamott“. Elvi Nassar; Kus Sa elad, karjalane. EKA uurimisreis Karjalasse 2011. Kadi Karine

* Mardi- ja kadripäeva programme lasteaedadele ja koolidele pakub muuseumi hariduskeskus Kuie kool. Enamat infot saab muuseumi koduleheküljelt ja helistades 654 9126 või saates e-kirja: kuiekool@evm.ee.

* Näitus Kolu kõrtsi talli all - 23. novembrini on avatud Kadi Karine fotonäitus „Maastik mäletab“.

* Tule laulma! Vabaõhumuuseumi laulukool on mõeldud nii suurtele kui ka pisikestele lauluhuvilistele. Eesmärk on õppida enda häält oskuslikult kasutama ning rakendada seda erinevates lauludes. Samuti arendame esinemisjulgust ja väljendusoskust. Täiskasvanute ja kooliealistega toimuvad individuaaltunnid, kuid on võimalik kokku leppida ka hääleseade grupitund (2 - 5 inimest). Reedeti alates kl.17.00 toimub Kuie koolis 5-8 aastaste laste laulutund. Laulukooli juhendaja on Taisi Pettai, tundide kokku leppimiseks võtta ühendust telefoni 55 76 387 või e-maili teel Taisip80@gmail.com.

* Kuie koolimajas käib koos torupilliklubi - see on hulk inimesi, kes tahavad aeg-ajalt koos torupilli puhuda. Mängime koos vanu tuttavaid lugusid ning õpetame üksteisele uusi. Oodatud on kõik, kel torupill olemas või kes plaanib seda endale soetada. Vägesid juhatab Leanne Barbo. Osalemine on tasuta. Järgmised kokkusaamised toimuvad 25. oktoobril ja 8. novembril kl 18:00-20:00.

* Hobusõit iga päev kl 10–16. Kohata võib ka põtru, metskitsi, metssiga, rebaseid, jäneseid, kährikuid jt metsaasukaid, kuid neile lähedale ei tasu minna.

* Muuseumi Kolu kõrtsis saab maitsvaid roogasid nautida igapäevaselt kl 10–17. Eripakkumine on aga esmaspäevast reedeni kl 12–16. Ostes muuseumi kassast Kolu kõrtsi 4-eurose pileti, saab kõrtsis selle eest omal vabal valikul süüa ja juua (v.a alkohol). Muuseumipiletit juurde ostma ei pea! Head traditsioonilised eesti toidud, eriline ja loov õhustik, tasuta parkimine ja wifi vaid 15 min autosõidu kaugusel Tallinna kesklinnast! Jõuluürituste tellimiseks palume ühendust võtta Kolu kõrtsi perenaise Žanna Tambergiga, zanna@evm.ee, tel 654 9119.

* Muuseumi käsitööpoest saab osta rahvusmustreis salle-sokke-mütse ja kampsuneid, ravimteesid, mett ja ökomaiuseid. Samuti on müügil kirjastus Grenaderi ning Kolu kõrtsi kokkade ühislooming – Eestimaa köögikalender 2012. Soovitame ka selle aasta uudiskirjandust – väikeraamatute sarja „Vastlapäev“, „Jaanipäev“, „Leib keelel“ ning raamatut „Eesti koolimajad“, mille autoriks on vabaõhumuuseumi teadur Hanno Talving.

Talvehooajal ootame külastajaid iga päev kl 10–17. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu, kolmapäeviti ning nädalavahetustel Sepa talu.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv