Teatr.doc uusim lavastus „Two in Your House“ Kanuti Gildi SAALis

22.11.2011
23., 24. ja 25. novembril etendub Kanuti Gildi SAALis tuntud Vene dokumentaalteatri Teatr.doc uusim lavastus „Two in Your House“.

Lavastuse fookuses on Vladimir Nekljajev, luuletaja ja poliitika aktivist, kes on maailmas tuntud peamiselt läbi sündmuste, mis toimusid Valgevene presidendi valimistele eelnenud ning järgnenud ajal, 2010 ja 2011 aastal.

Dokumentaalteatri projekt „Two in your house“ on katse lavale tuua see, mis toimus Nekljajevi kahetoalises korteris sel ajal, kui ta viibis seal koos oma naisega koduarestis ning elas 24/7 koos kahe KGB valvuriga.

Mida tähendab olla vang oma enda kodus? Mis tunne on koos eksisteerida kahe võõraga enda privaatses ruumis? Mida tunneb inimene niivõrd piiratud ruumis? Kuidas muutuvad suhted oma naisega julgeolekutöötajate valvsa pilgu all? Kuidas see muudab perekonna igapäevast rutiini? Mis juhtub perekonnaga, kellel puudub privaatne ruum? See on teemade väli, mis huvitab Teatr.doc’i.

Lavastuse tegijad eesotsas Elena Gremina, Mihail Ugarovi ja Talgat Bataloviga viibisid juunis ja juulis Minskis, kus nad intervjueerisid Vladimir Nekljajevit ning tema naist Olgat, et uurida koduaresti kogemuse tagamaid. Lisaks kohtusid lavastuse tegijad ka KGB valvuritega, eesmärgiga tuua lavastusse sisse ka teise poole kogemust ning situatsiooni.

Moskvast pärit sõltumatu trupp Teatr.doc loodi 2001 aastal noorema ja keskmise generatsiooni näitekirjanike ja dramaturgide poolt. Nende kirjutamise meetodiks on verbatim (otsetõlkes sõnasõnaline): meetod, kus näidendite kirjutamisel põhinetakse dokumentidel ja intervjuudel, eesmärgiga luua sotsiaalselt olulist teatrit – teatrit, mis räägib hetkel aktuaalsetel teemadel. Teemadel, mis tuginedes Teatr.doc’ile, kutsuvad ja nõuavad kunstilist läbitöötamist.

„Two in Your House“ on rahvusvaheline kaasprodukstioon, milles osalevad Baltic Circle Festival Helsingis, Spielart Festival Münchenis, Kanuti Gildi SAAL, Brut Koproduktionshaus Viinis, Archa Theatre Prahas, Krakowi Theatrical Reminiscences festival ja Divadelna Nitra festival.

Lavastus esietendus 19. novembril Helsingis, festivalil Baltic Circle.

Lavastuse väljatoomist toetasid Kultur Kontakt Austria ja Eesti Vabariigi Välisministeerium. Tallinna etendusi toetab Eesti Kultuurkapital.

Etendused toimuvad 23 - 25.novembril, kell 19.30, Kanuti Gildi SAALi stuudios, korterlikus keskkonnas, piiratud publiku arvule.

NB! 23. novembril toimub pärast etendust avalik vestlusring, mille teemaks on vabadus. Vestlusringis osalevad Jevgeni Krištafovitš ja Andres Herkel ja Mihhail Ugarov (Teatr.doc kunstiline juht). Vestlusringi modereerib Laur Kaunissaare.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv