VAT Teatri lavastused mitmel festivalil

10.05.2012
VAT Teatri lavastused osalevad ühel samal päeval rahvusvahelistel teatrifestivalidel Euroopa eri nurkades. 11. mail etendub lavastus „Nisa“ Leedus Kaunases ja lavastus „Help!“ Itaalias Milanos. Kuu lõpul on lavastus „Nisa“ kutsutud Peterburi teatrifestivalile „Raduga“.

Lavastus „Nisa“ osaleb Leedus monolavastuste festivalil „Monobaltija“.
Rahvusvaheline teatrifestival keskendub ühele näitlejale. Festivali korraldab Kaunase Kammerteater, festivali patroon on Kaunase Linnapea. Festival toimub sel aastal kolmandat korda, eelmistel festivalidel on osalenud eesti näitlejad Indrek Taalma ja Tõnu Oja. Tänavuaastasel festivalil on esindatud lavastused Leedust, Lätist, Venemaalt, Poolast, Soomest, Rootsist, Saksamaalt, Suurbritanniast, Moldaaviast, Kreekast ja Eestist. Festivali žürii töös osaleb eesti teatrikriitik Boris Tuch.

Lavastuse „Nisa“ aluseks on Kalahari bušmani naise Nisa elulugu, mille on tema enese sõnade järgi kirja pannud ameerika antropoloog Marjorie Shostak. Lavastuse loojad ei ole keskendunud vaid ühe kauge rahva seast pärit naise eluloo lavalekandmisele. Tegijad on otsinud universaalset sõnumit teatrivaataja jaoks. Lavastus ühendab sõna, muusika ja liikumise uudsel viisil ja viib vaataja mõtte- ja tunderännukule, mis võib mõjuda kui eksootiline reis. Vaatamata oma võõrapärasusest kinnitab Nisa lugu siiski seda, et inimese tundeelu on universaalne. Lavastus on sündinud lavastaja Aare Toikka ja näitleja Katariina Undi koostöös. Koreograaf oli Marge Ehrenbusch, helilooja Tanel Ruben.

Lavastus „Help!“ tuleb itaalia publiku ette Milano Teatro Elsinor korraldatud rahvusvahelisel festivalil. Festival keskendub noorsoolavastustele ja toob kokku eri maade tegijate koostöös sündinud lavastused. Lavastus „Help!“ on sündinud eesti ja ungari teatritegijate koostöös. Lavastuse festivaliversioonis mängivad laval koos ungari näitlejanna Nora Sallai ja eesti näitleja Meelis Põdersoo. Lavastus on enne väisanud festivale Suurbritannias, Soomes, Saksamaal ja Ungaris. Loo kirjutasid Peter Horvath ja Aare Toikka, lavastasid Margo Teder ja Aare Toikka. Kunstnikutöö tegi Inga Vares, muusikalise kujunduse Janoš Novak. Lavastus on sündinud tänu rahvusvahelisele teatrivõrgustikule Platform 11+.

Kuu lõpul osaleb Aare Toikka ja Katariina Undi lavastus „Nisa“ Peterburi suurte traditsioonidega rahvusvahelisel teatrifestivalil „Raduga“. 29. maist kuni 4. juunini toimuvat teatripidu korraldab Peterburi Noorsooteater. Tänavusel festivalil osalevad lavastused Poolast, Lätist, Venemaalt ja Eestist. Eestiski hästituntud lavastajatest on esindatud Adolf Šapiro, Kama Ginkase, Konstantin Bogomolovi ja Alvis Hermanise tööd. Eesti teatrite lavastused on jõudnud „Raduga“ programmi ennegi. VAT Teatri „Kivid“ ja „Kalevipoeg“ on võitnud festivali Grand Prix.

Eestis on lavastust „Nisa“ võimalik sel hooajal nautida veel vaid korra, VAT Teatri saalis Rahvusraamatukogus toimub publiku nõudmisel “Nisa” lisaetendus 26. mail kell 18.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv