Talvekuu Eesti Vabaõhumuuseumis

01.11.2012
Paljuks seda hilissügisest päeva: ainult kaks hämarat otsa ja vaks valgemat aega nende vahel

Niimitu päeva esimene lumi maas, niimitu talvet teeb


Mardilaupäeva õhtul ja öösel liigub ringi seltskond koledaid, musti ja karvaseid tegelasi. Neid ei tasu aga karta – need on mardisandid, kes toovad majja lõbusat lärmi, tantsu ja pererahvale kamaluga õnne!

* Juba sel pühapäeval, 4. novembril, kutsume mardipäevaks valmistuma! Meisterdame mardimaske, jagame õpetust nii mardisantidele, kui ka neile, kes soovib neid õigesti vastu võtta. Valmistame maitsvaid pühadetoite. Lõbusa päeva lõpetuseks toimub marditrall ja simman Kolu kõrtsis. Ürituse kava leiad SIIT.

* Soovitame! Vabaõhumuuseumil on koostöös kirjastusega Grenader valminud rahvakalendri tähtpäevaraamatute sarjast uus väikeraamat „Mardipäev“. Raamatust leiab nippe nii enda maskeerimiseks kui mardisandivempudeks ning loomulikult kõik tarvilikud mardilaulud. Need, kes ise marti jooksma ei lähe, saavad aga lugeda, kui lõbus ja meeleolukas mardisantide külaskäik olla võib. Raamat on müügil muuseumi poes ja jõuab ka raamatupoodidesse üle Eesti.

* Põnevaid mardi- ja kadripäeva programme lasteaedadele ja koolidele pakub muuseumi hariduskeskus Kuie kool. Lisainfot saab muuseumi veebist ja helistades 654 9126 või saates e-kirja: kuiekool@evm.ee.

* 8.-11. novembril osaleme käsitööhuviliste aasta suursündmusel – Mardilaadal, Tallinnas, Saku Suurhallis. Laata korraldab Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit. 23.-25. novembril võtab Eesti Muuseumiühing osa Tuglase Seltsi poolt korraldatavast Soome suurimast Eesti-teemaliselst üritusest Helsingis, sealsest Mardilaadast.

* 2.-4. novembril saab Härjapea talus näha leivategu. Reede pärastlõunal panevad perenaised käärima juuretise ja seavad taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkutakse tainast – see on vaeva ja aega nõudev töö. Siis peab tainas leivaastjas veel veidi kerkima ning alles seejärel pannakse leivad ahju küpsema. Et leib maitsev saaks, tuleb seda kasuka all pehmendada. Pühapäeval saab maitsta hääd rukkileiba!

* Lau külapoe õmblejanna valmistab laupäeviti ja pühapäeviti uute moodide järgi ihupesu! Õmblejannal on sellel talvel palju tööd. Vallavanema vanim tütar hakkab mehele minema ja viimane aeg on asuda preilile tegema peenemat ihupesu. Õmblejanna on ette võtnud hulga uusi lõikeid ja moodisid, mida järele proovida. Tule vaatama, ehk saad kaubale ja ta on nõus sullegi pulmaööks mõne peenema pesu õmblema.

Talvehooajal ootame külastajaid iga päev kl 10–17. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Lau külapood, Kolu kõrts, Kuie kool, Härjapea talu ja Sepa talu. Jõuluürituste tellimiseks Kolu kõrtsis palume ühendust võtta kõrtsi perenaise Žanna Tambergiga, zanna@evm.ee, tel 654 9119.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv