Eesti Vabaõhumuuseum tähistab vastlapäeva tralli ja maskipeoga

05.02.2013
Kahepäevane vastlapäeva üritus toimub Eesti Vabaõhumuuseumis sel aastal 10. ja 12. veebruaril. Tralli jagub mõlemal päeval nii taluõuedele kui ka siseruumidesse. Ürituse kulminatsiooniks on 12. veebruari õhtul toimuv 1930-ndate stiilis vastla maskipidu.

Sündmuse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul oli eelmise sajandi 30ndatel tavaks vastlapäeva tähistada ka karnevalide või maskipidudega.

„Eelkõige linnades oli levinud eeskava ja orkestrietteastega vastlaballide pidamine, mida korraldasid seltsid. Ent ka väiksemates kohtades korraldasid tuletõrjeühingud või naiskodukaitse vastla-peoõhtuid. Need peod olid sageli karnevalid või maskeraadid, kuhu paluti tulla „karnevali ülikonnas“ või maskiga. Selle aasta vastlaõhtul saabki vabaõhumuuseumis osa stiilsest ning meeleolukast maskipeost,“ rääkis Siirman.

Pühapäeval, 10. veebruaril, saab muuseumis vastlapäeva tähistada ja talvemõnusid nautida kella 11-16. Nii lapsed kui ka täiskasvanud on oodatud kelgumäele ja jääkarussellile, lisaks saab sõita vanade suuskade ja tõukekelguga ning harjutada seaketaste veeratamist ja kada-ajamist. Kell 12, 13, 14 ja 15 oodatakse lapsi Kuie kooli laulumänge mängima, kooli elutoas meisterdatakse tuulejäneseid. Köstriaseme talus näeb linatöid, Sepa talus meisterdatakse vastlavurre, Härjapea talu köögis valmistatakse vastlamaiustusi. Lau külapoe elutoas meistedatakse maske vastlakarnevali jaoks. Kolu kõrtsis saab maitsta traditsioonilisi vastlaroogasid.

Teisipäeval, 12. veebruaril, algavad tegevused taludes ja kelgumäel kell 15. Kell 18.00 algab Kolu kõrtsi talli all vastla maskipidu, kust ei puudu meeleolukas eeskava, tantsumuusika ja auhinnad parimale maskile-kostüümile.

Eesti Vabaõhumuuseumi poest saab osta muuseumi ja kirjastus Grenaderi koostöös valminud raamatut „Vastlapäev“, mis kuulub rahvakalendri tähtpäevadele pühendatud taskuraamatute sarja. Väike raamatuke tutvustab Eesti talurahva vanemaid ja uuemaid kombeid, aga ka toiduretsepte ja laule. Raamatu koostajateks on Maret Tamjärv ja Vivian Siirman.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv