Paastukuu Eesti Vabaõhumuuseumis

01.03.2013
Paastukuu ütelnud küünlakuule: „Oleks mina sinust olema, ma võtaks kõik põnnpead põrandale, naese käed leevaastja ja koera küüsed künnisele, aga ma ei saa, mu teine silm jookseb vett.“

Märts on Eesti Vabaõhumuuseumis laste kuu!

Märtsikuu neli pühapäeva on pühendatud lastele. Igal pühapäeval toimub lastehommik, mis algab kell 11 kontserdiga Kolu kõrtsi tallis.

Taludes saab meisterdada ja mõistatusi lahendada. Kolu kõrts pakub laste menüüd! Täpsema kava leiad muuseumi veebist www.evm.ee.

Peremäng „Talupere kondiproov“ kutsub peresid talupereks kehastuma ning omal nahal külaelu proovima. Muuseumi territooriumil ootavad peresid 6 tegevuspunkti ning igas tegevuspunktis tuleb lahendada ülesandeid, milleks on vaja nutikust, silmamõõtu, teadmisi, aga ka jõudu ja näpuosavust. Talvemängu saab osta muuseumi kassast, selle hind tervele perele on 11€.

1. - 3. märtsil saab Härjapea talus näha leivategu. Reede pärastlõunal panevad perenaised käärima juuretise ja seavad taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkutakse tainast. Siis peab tainas leivaastjas veel veidi kerkima ning alles seejärel pannakse leivad ahju küpsema. Et leib maitsev saaks, tuleb seda kasuka all pehmendada. Pühapäeval saab maitsta hääd rukkileiba! Värsket isetehtud rukkileiba saab kaasa osta Kolu kõrtsist.

4. - 8. märtsini saab Kuie koolis osa uuest haridusprogrammist 1. - 5. klassi õpilastele: „Eesti rahvapillid“. Hea rahvapillimees oli vanasti suure au sees. Pilli mängiti eelkõige tantsuks, aga sel võis olla ka mõni muu ülesanne. 25. - 28. märtsini toimuvad lihavõtteprogrammid. Osalemiseks on vajalik eelregistreerumine: kuiekool@evm.ee; tel 6549 126.

7. - 9. märtsini on Eesti Vabaõhumuuseum Kodumessil Saku Suurhallis!

Näitame toolipõhja parandamist ja aknakittimist, selgitame roigasaia kokkupaneku põhivõtteid ja teeme palju muud põnevat. 8. ja 9. märtsil toimuvad seminariettekanded. Vaata täpsemalt http://www.evm.ee/id/388/ ja tule messile! Kõik messikülastajad saavad messipileti ettenäitamisel 7. - 10. märtsini muuseumisse poole hinnaga. Soodustus kehtib pere- ja tavapiletitele!

16. märtsil kell 12 – 16 toimub Puitkatuste nõuandepäev. Lisainfo ja registreerimine maa-arhitektuuri keskuse blogis maaarhitektuur.blogspot.com. Teemapäeva tasu on 10 eurot.

25. märtsil tähistame paastumaarjapäeva. Paastumaarjapäev on üks olulisimaid naiste pühasid. Selleks ajaks pidid naiste tubased käsitööd lõpetatud olema, naised võisid end valgete riietega ehtida, kõrtsi minna, puna juua ja tulevikku ennustada. Ühtlasi tähistas paastumaarjapäev kevade algust. Ootame kõiki naisi aovalges kevadet ja päikesetõusu tervitama, laiu kooke sööma ja punast jooki jooma. Kolu kõrtsis maistvad maarjapäevale sobilikud road!

31. märtsil tähistame lihavõtteid. Lihavõttepühad, kevadpühad, kiigepühad, munapühad, ülestõusmispühad – heal lapsel mitu nime ja kõik need räägivad eneste eest. Värvime mune, punume paelu, kiigume külakiigel, teeme pashat, katame paastuaja lõpetuseks pühadelaua ja tähistame kauni kevade saabumist!

Talvehooajal ootame külastajaid igal päeval kell 10-17. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Lau külapood, Kuie kool, Härjapea ja Sepa talud. Olenevalt lumeoludest saab sõita kas saani või hobuvankriga.

Piletihinnad: tavapilet 3 eurot, sooduspilet 2 eurot, perepilet 6 eurot.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv