Vaatlusõhtul räägitakse igapäevaelu seostest kaugete täheparvedega

18.03.2013
19. märtsil kell 18.15 toimub Tartu tähetornis taas astronoomialoeng, kus Tartu Observatooriumi vanemteadur Jaan Pelt räägib teemal "Täheparvedest keskkütte radiaatorini".

"Astroloogid on sajandite vältel seletanud Maa peal toimuvat kasutades planeetide asendeid taevavõlvil. Astronoomidel on selles asjas muidugi oma seisukoht. Lihtsad arvutused näitavad, et kui planeetidel ongi mingi mõju maal toimuvale, siis on see tühine.

Ootamatu on aga see, et astronoomide jaoks ei ole midagi üllatavat, kui jutuks tulevad väga kaugete täheparvede ja maise elu seosed. Osutub, et Päikese ja Maa teekond galaktilisel orbiidil on täis ootamatuid ohte," räägib Pelt loengu sisust.

Tähetorni astronoomialoengud on osalejatele tasuta.

Lisaks on kõik huvilised tähetorni oodatud 18.-22.märtsi õhtutel kell 19-21, sest just siis on võimalik selge ilma korral taas pilk taevasse heita, et Kuud ja Jupiter lähemalt vaadelda. On lootust vaadelda ka komeeti Pan-STARRS. Koolivaheaja nädalal asub komeet läänetaevas ja loojub varsti peale Päikest, kuid iga päevaga liigub komeet taevasfääril põhja poole, mis tähendab, et vaatlusaeg pikeneb. Taevast võib vaatlusõhtutel otsida ka heledaid satelliite ehk iriidiume.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv