Tartu tähetornis räägitakse Marsile majade ehitamisest

20.05.2013
21. mail, algusega kell 18.15 toimub Tartu tähetornis taas astronoomialoeng, kus polümeersete materjalide professor Alvo Aablo räägib teemal „Marsile maja ehitama“.

Aastal 2012 alustati projektiga SHEE (www.shee.eu), mille eesmärgiks on luua end ise lahtipakkiv elumaja ülimalt keerukatesse tingimustesse. Tegevuses on kaasatud Prantsuse, Austria, Belgia, Tšehhi ning Eesti teadlased ja insenerid. „Võib tunduda väga futuristlik, aga tegevuse tulemusena luuakse prototüüp, mis katsetab võimalust luua selline maja kasutamiseks planeedil Marss. Inimese Marsile minekust on räägitud alates 1960ndatest aastatest. Tänasel päeval on jõudnud areng kohta, kus tehnoloogia võimaluste piire kompavad arendustegevused hakkavad koostama testplatvorme. Märksa realistikumad eesmärgid on kasutada selliseid hooneid maa peal katastroofipiirkondades või siis Kuul. Loengus räägin sellest, kuidas rahvusvaheline koostöö kulgeb; mis võib olla selle tulemus ning missugused on selle väljundi edaspidised kasutusvõimalused,“ tutvustab Aablo.

Samal õhtul on selge ilma korral kell 22.30-24 toimuva vaatlusõhtu käigus võimalik Kuud ja Saturni vaadelda. Lisaks ilmutab end ehataevas ka Jupiter ja tema kaaslased. Kui lehte läinud puud lubavad, on võimalik palja silmaga leida madalamas taevas ka planeet Veenus.

Tartu tähetorni astronoomialoengud ja vaatlusõhtud on osalejatele tasuta.

Lisainfo:
www.facebook.com/tahetorn, www.ajaloomuuseum.ut.ee/tahetorn

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv