BIRGITTA FESTIVAL esitles JUUBELIKAVA ja UUT DIREKTORIT

16.04.2014
15. aprillil astus Mustpeade majas avalikkuse ette Tallinna Filharmoonia uus direktor Margit Tohver-Aints.Eesti esiettekandes kõlas katkend maailmakuulsa muusikalihelilooja Leonard Bernsteini Missast. Soleeris missa üks peaosalisi Koit Toome, kaasa lõid kõik ajakirjanikud, üllatuskülalistena laulsid missas kaasategev Eesti solist Karl Sander Saarik ja USA-st tuleva peategelase üht fraasi esitas festivali tehniline direktor Tõnno Piigli.

2014.aasta festivalil (8.-17- august) tähistatakse kaht juubelit –Eri Klas 75 ja Birgitta Festuval 10. Seetõttu on kavas ka pidupäevažanr, lavastatud galakontsert. Birgitta Festivali identiteet on selles, et me näitame kõrgetasemelist muusikateatrit. Ei too lavale lihtsalt hästi müüvaid kuulsaid oopereid, vaid näitamemuusikateatri eri žanre. Sel aastal on esindatud lavastatud oratoorium, koomiline ooper, suur dramaatiline ooper, ballett ja lavastatud galakontsert. Külalisesinejaid on Ameerikast, Lääne-Euroopast, Venemaalt ja Lätist.
Linnapea hr. Edgar Savisaar ütles rahulolevalt, et nüüd on festival saanud traditsiooniks.

Kohal olid: Tallinna Filharmoonia kunstiline juht maestro Eri Klas, Tallinna linnapea hr. Edgar Savisaar, AS EMT juhatuse esimees Valdo Kalm, Olympic Entertainment Group AS nõukogu esimees Armin Karu, Altia Eesti AS tegevdirektor Kristel Mets ja Tallinna Filharmoonia direktor Margit Tohver-Aints. Nimetatud suurtoetajatega toimus lepingute allkirjastamine.
Tänu EMTle saame publiku ette tuua teise etenduse Eri Klasi ooperigalat. Valdo Kalm mainis, et festivalil on eriline lummus ja et publikul on võimalus osa saada sellest kõrgkvaliteedist, mida pakutakse. Aigar Hain, Olympic Entertainment Group juhatuse liige rõhutas, et need, kes saavad osa Birgitta Festivali lavastustest, saavad kustumatu mälestuse.

Kava:
Festivali avab Leonard Bernsteini missa (8.august). Peaosaline Douglas Webster: „Mul on uhke tunne tulla seda teost Eestisse laulma, sest praeguses poliitilises olukorras on see teos vägagi aktuaalne.“ Missa räägib Ameerika noorte valitsus-ja sõjavastastest meeleoludest ning selles väljapääsmatus olukorras Jumala otsimisest. 20. Sajandi keskpaik. Vietnami sõja vastased meeleolud. Teos, mille eest FBI hoiatas Valget maja ja mille ettekande keelas kirik ära. Kirjutatud president Kennedy mälestuseks, kelle surmast möödub tänavu 50 aastat. Teose tellis Jaqueline Kennedy. Peaosades Douglas Webster USA-st ja Koit Toome, kaastegevad ooperi, džässi- ja rocklauljad, ERSO, rockbänd.
Esimest korda on Birgitta Festivali laval Peterburi ballett harvaesitatava ja eriti tugevat meestetruppi nõudva Hatšaturjani „Spartacusega“ (10. august).
Mozarti koomiline ooper „Röövimine Serailist“ (14. august) tuleb meile Euroopa südamest - Šveitsi ooperi koostöö Liechtensteini lavastaja, Tallinna Kammerorkestri ja dirigent Risto Joostiga. Eri Klas käis just 11. aprillil Šveitsis esietendusel. „Väga humoorikas ja läbimõeldud lavastus“, oli Eri rahul.
Naljakad ja ohtlikud olukorrad on väga eredad, aga lavastaja näitab nende kaudu hoopis inimhinge sisemust - kiinduvust, nõrkust ja üllatavat suuremeelsust. Mozarti kaunid meloodiad ja tempokad rütmid. Lavastaja Georg Rootering on Eestis hästi tuntud. Pärast Birgitta Festivalil lavastatud Glucki ooperit „Orpheus ja Eurydice“ kutsuti ta kohe Rahvusooperisse lavastama Händeli „Julius Caesarit“, mis on siiani väga menukalt repertuaaris.
Festivali lõpuetendused on austusavaldusena Helikon-opera päralt. Dmitri Bertman on maailmas kõige kuulsam Vene ooperilavastaja, Eestis on ta vägagi armastatud. Helikon oli meie esimene külalisooper 2005. aastal nunnakloostrisse eriti sobiva teosega „Karmeliitide dialoogid“, mis räägib nunnakloostri lõhkumisest. Seekord tulevad nad Verdi ooperiga „Maskiball“ (15. august). See on lugu kahest põhilisest kirest – võimust ja armastusest. Valitseja on kiindunud oma lähima liitlase naisesse. Eri Klasi ooperigala (16., 17. august) on lavastatud galakontsert, kus kaunimad ooperiaariad ja ansamblid vahelduvad videolõikudega maestro enda elust. Dmitri Bertmani humoorikas ja liigutav lavastus, laulavad Moskva Helikon-opera ja meie rahvusooper Estonia solistid. Katkendid Birgitta Festivalil etendunud lavastustest. Vandenõulased kasutavad selle ära ja pööravad sõbra tema vastu. Kaasaegne lavastus draamast võimukoridorides. Verdi võimas ja haarav muusika, Venemaa parimad lauljad.

Birgitta Festival – tipphetked Tallinna kultuurisuves!

Lisainfo

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv