Näituse „PEA ASI: maailm õlgadel“ avamine 25. aprillil

22.04.2014
25. aprillil kell 14.00 avatakse Tartu Ülikooli muuseumis meditsiiniteemaline näitus „PEA ASI: maailm õlgadel“. Näitus kutsub mõtisklema selle üle, kuidas tajume maailma meie ning kuidas näeb maailm meid.

Näituse kuraator Tartu Ülikooli Tervishoiu instituudi meditsiiniajaloo lektor Ken Kallingu sõnul kasvas näitus välja muuseumi soovist tutvustada oma meditsiiniloolisi kogusid ning ülikooli arstiteaduskonna ajalugu. „Siiski ei jää näitus pelgalt minevikku vaatavaks, mõeldud on ka ainult oma nutitelefonide külge klammerduvatele tegelastele,“ ütleb Kalling.

Peale keskenduv näitus räägib nii erinevatest meeleelunditest, näost ja miimikast kui ka organitest, mida inimesel, erinevalt loomariigi esindajatest, olemas ei ole või mille funktsioone inimesed tunnetada ja kasutada ei oska. Muuseumi meditsiiniajaloo kogudest saab näitusel näha haruldasi esemeid nagu Immanuel Kanti ja Ludwig van Beethoveni koljumulaažid. Eksponeeritud on ka ajaloolised õppevahendid ja teadusinstrumendid ning käsitlemist leiavad oma vastuolulisuste tõttu kaasajal tahaplaanile jäänud teadussuunad nagu inimrasside uurimine ja frenoloogia.

Ajalooliste esemete kõrval pakutakse külastajale mitmeid interaktiivseid lahendusi, mis võimaldavad otsida oma näost pärilikke tunnuseid, mõõta silmade vaatevälja ulatust, kontrollida tasakaalumeelt ja palju muud põnevat.

Näituse avamise päeval 25. aprillil on näitust võimalik uudistada tavapärastest lahtiolekuaegadest kauem, kuni kella 20.00-ni. Näitusesaalis on kohal ka näituse kuraatorid, kes räägivad näitusest lähemalt, ning arstitudengid, kes jagavad vastuseid peaga seotud küsimuste ja probleemide kohta.


Olete oodatud!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv