Hullu Teadlase novembrikuu eksperimendid on pühendatud hingedele ja Halloweenile, isadepäevale, laevadele ning komeetidele

29.10.2014
Igal laupäeval kell 11 ootab Hull Teadlane kõiki väikesi ja suuri teadlaseid eksperimendihommikule. Kuna novembri teisel pühapäeval on isadepäev, toimub eksperimendihommik tavapärase laupäeva asemel kõigi isade auks hoopis pühapäeval!

1. novembril on eksperimendi teemaks „Hinged ja Halloween“. Saame teada, kuidas tähistatakse maailma erinevates piirkondades hingedepäeva. Uurime, kui pikk on hingedeaeg ning kuidas on seotud hingedepäev, Halloween ning mardi- ja kadripäev. Uurime, miks hingedepäeval toit lauale jäetakse ning miks lendavad nõiad Halloweeni ajal luudadega.

9. novembril tähistame isadepäeva eksperimendihommikuga „Nagu isa suust kukkunud“. Isadepäeva eksperiment on pühendatud kõigele, mis on seotud isade ja suudega. Saame teada, kellel loomariigis on kõige suurem suu, kuidas elevandile hambapastat teha ning milline keele osa tunneb kibedat maitset. Koos isadega meisterdame kinnastest torupille.

15. novembril on teemaks laevad. Saame teada, kuidas laevad vee peal püsivad ning milline on maailma vanim laev. Uurime, kuidas saavad allveelaevad vee alla minna ning milline jõud on üleslükkejõud. Ehitame laevu ja katsetame, kas need ka vee peal püsivad.

22. novembril toimub eksperimendihommik Tartu tähetornis (Lossi 40) ja teemaks on komeedid. Uurime, mis asi on komeet ja millest ta on tehtud. Saame teada, mis on komeediotsija ning tutvume Rosetta missiooniga komeedil. Vaatame tähetornis tehtud komeedi pilte ja teeme ka ise ühe komeedi.

29. novembril räägime müütidest. Uurime erinevaid müütilisi jutustusi ja nende tegelasi. Saame teada, kes on mütoloogilised olendid Vana-Kreeka ja Eesti müütides. Testime põnevate katsete abil tuntud müütide tõesust või hoopis murrame neid – saame teada, kas sidruniga saab tindiplekke eemaldada või mitte.

Lisainfo:
muuseum.ut.ee
hullteadlane.ut.ee
hull.teadlane@ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv