Lõpuks on nad siis kohal!

03.11.2014

Toosikannu Puhkekeskuse hirveaeda saabus oktoobri teises pooles kokku 64 punahirve.

Toosikannu hirveaed on üks osa Toosikannu Loomapargist. Hirveaed asub 140-l hektaril ümber Toosikannu Puhkekeskuse põhikompleksi.
Hea õnne korral on võimalik meie puhkekeskuse klientidel näha hirvede toimetamisi ja tegemisi. Tihti näeb hirvede liikumist varahommikuti ja päikseloojangu aegu, aga pole harvad ka juhused, kus hirved südapäevalgi graatsiliselt heinamaal aega veedavad.





PUNAHIRV (Cervus elaphus)

Välimus

Hirv on välimuse poolest kuninglik loom. Suuruselt metskitse ja põdra vahepealne. Hirvede kehasuuruses väljendub sooline dimorfism. Pullid kaaluvad 160–200 kg, harva kuni 300, lehmad sadakond kilo. Tüvepikkus on kuni 230 cm, õlakõrgus 120–150 cm. Isaslooma ehivad sarved, mis heidetakse enamasti märtsis. Esimesed sarved hakkavad kasvama alles teise eluaasta alguses ja need puhastatakse augustis-septembris. Valmis sarved kaaluvad enamasti 2–5, üliharva kuni 20 kg. Normaalselt on täiskasvanud pullil ühel sarvel 5 või enam haru. Eluiga ulatub kuni 20 eluaastani. Hammaste kulumise järgi määratakse vanus. Hirvepulli välimus muutub elu jooksul üsna oluliselt. Isaslooma jälg on 11×8 cm, emastel ja noortel väiksem.

Sigimine

Jooksuaeg on septembris ja oktoobri alguses. End suvel nuumanud pullid kaotavad ettevaatlikkuse. Välimus muutub: sarved on kasvanud ja nahast puhastunud, kael muutub jämedamaks ja ilmub tumedamatest karvadest lakk, lõhnanäärmed aktiviseeruvad. Pullidel on võimas möire. Tugevad pullid koondavad enda ümber haaremi ja viljastavad kõik valmisolevad emasloomad. Võrdväärsete pullide vahel toimub võitlus, mis võib surmaga lõppeda. Pullid ei söö jooksuajal ja kaotavad kuni veerandi kehakaalust. Tiinus kestab 8 kuud (230–240 päeva). Vasikad (1–2) sünnivad mai lõpul ja juuni alguses.

Toitumine

Põhilise osa toidust moodustavad rohu- ja puhmarinde taimed. Hirv hangib toitu ka mulla seest, näiteks kartulimugulaid; sööb meelsasti puuvõrseid ja -koort. Kohati koorib saart ja kuuske.


Lõpuks on nad siis kohal! Toosikannu Puhkekeskust ümbritsevas 140 hektari suuruses hirveaias on endale uue elupaiga leidnud 64 punahirve (Cervus elaphus). Palume Toosikannul liiklemisel olla senisest tähelepanelikum.

Täpsemat infot matkade ja ekskursioonide kohta küsi info@toosikannu.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv