Rannarahva Muuseumis avatakse näitus sajandivanustest kalamotiividega lauanõudest

11.02.2015
10. veebruari õhtutundidel avatakse Rannarahva muuseumis uus näitus „Kala poseerib nõudekapis“. Põhiliselt 20.sajandi I poolest pärinevad portselan- ja fajanssnõud pärinevad perekond Armuliku erakogust.

Näitusel on väljas peamiselt 20 sajandi I poolest pärinevad uhkete kalamaalingutega portselan- ja fajanssnõud – suursugused kalavaagnad ja -taldrikud ning vähisööminguteks kasutatud serveerimisnõud. Esindatud on sellised tuntud tootjad nagu Langebraun, Arabia, Villeroy ja Boch, Kuznetsov, Limoges, ja Carlsbad. Kõik nõud pärinevad perekond Armuliku erakogust. Näituse on kujundanud Anneliis Aunapuu.

Lihtne väljapanek rõhutab nõude loomulikku ilu ja eripära, leiame vastuseid, miks ja millal kala lauanõudele maalima hakati. Külastajad saavad ka ise portselanimaalis ja lauanõude kujundamises kätt harjutada. 11.aprillil toimub muuseumis suur portselanilaat, kuhu ootame kauplema kõiki, kel huvi lauakatmise, portselannõude ja sellega seonduva vastu.

Näituse kuraator Kadi Karine: „Näitus avab Rannarahva muuseumi jaoks uue hooaja, mil keskendume toidutemaatikale. Kaasnevate õhtusöökide ja õpitubade ning muude toidukultuurialaste üritustega soovime taas lähemalt rääkida kalasöömise tervislikkusest ja kalatoitude mitmekülgsusest, serveerimisest ja töötlemise nippidest. Tasub olla meie ürituste kalendriga kursis.“

Traditsioonilise avamisürituse asemel on näituse esimesel õhtul muuseum avatud pikemalt ja pidulikult kell 17.00-20.00.
Külalistele pakutakse vahuveini ja uue näituse kõrval saab koos kuraatoritega tutvuda ka Muuseumiroti auhinna võitnud näitusega „Hõbevalgeim. Rävala hiilgeaeg“.



Näitus „Kala poseerib nõudekapis“ jääb avatuks 1. novembrini 2015. Lähemalt näitusest, sellega kaasnevatest üritustest ja muuseumi kingitustepoe eritoodetest saab jooksvalt lugeda Rannarahva muuseumi kodulehel www.rannarahvamuuseum.ee.

Lisainformatsioon:
Riina Aasma
Rannarahva muuseumi juhataja
e-post: riina@rannarahvamuuseum.ee
tel: 5094272

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv