Tartu tähetornis tutvustatakse koduarvutis kasutatavaid planetaariumiprogramme

12.02.2015
Teisipäeval, 17. veebruaril kell 18.15 räägib füüsik ja amatöörastronoom Üllar Kivila Tartu tähetornis sellest, kuidas avastada Universumit ka pilves ilmaga ning oma arvuti tagant lahkumata.
„Universumi avastamiseks on mitmeid variante – võib kiigata külmal talveööl läbi teleskoobi, külastada mõnda planetaariumi või jälgida (sotsiaal)meedia vahendusel pea reaalajas värskemaid uudiseid. Kuid on veel üks võimalus, mis ei sõltu kellaajast, asukohast, valguse kiiruse piirangust ega muudest reaalse maailma kiuslikest nüanssidest,“ avab loengu teemat Kivila. „Nimelt on laiatarbe-arvutid praeguseks juba piisavalt võimsad ning vastavad programmid piisavalt lihtsad, et igaüks saab avastada virtuaalseid universumeid otse oma arvutiekraanil.“

Seekordses loengus tutvustame tähistaeva ja avakosmose avastamiseks mõeldud tasuta allalaaditavaid programme, alustades maapealse taevaga Stellariumi vahendusel ning lõpetades tagasivaatega Maale kaugete galaktikaparvede vahelt Space Engine'is.

Järgmine astronoomialoeng toimub 3. märtsil ja siis on külaliseks astrofüüsik ja akadeemik Ene Ergma, kes räägib Eesti ühinemisest Euroopa Kosmoseagentuuriga.

Astronoomialoengud on kõigile huvilistele tasuta.

Lisainfo:
Janet Laidla
Tartu tähetorni juhataja
tel 5296113
janet.laidla@ut.ee
www.tahetorn.ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv