Iittala naivistide näitus „Hymyä – naeratus!“

03.03.2015
5. märtsil kell 17 avame Iittala naiviste näituse „Hymyä –naeratus!“. Naivistit Iittalassa on Soome suurim naivisminäitus, mille toimumine on alati ka suur meediasündmus. Heatujuline kunstisuund on leidnud kindla koha soomlaste südameis: igal aastal käib värvirõõmsat ja varjamatult lapsemeelset kunsti vaatamas üle 20 000 külastaja. Suur suvenäitus Iittalas avatakse mais ja see jääb avatuks augusti lõpuni. Väljas on pea 600 uut teost umbes 45 kunstnikult. Sageli lisavad näitusele vürtsi veel ka külaliskunstnikud Euroopast.

Eesti näituseks on sihtasutus Naivistid Iittalassa pannud kokku tõelise kaasaegse naivismi paremiku – viis tunnustatud ja populaarset naivisti tulevad ja jutustavad soomlastest keeles, mis tõlkimist ei vaja: naeratusega! Näitusel osalevad kunstnikud Kati Mikola, Kikka Nyrén, Marit Björnegran ja Jeroma Tabell ning keraamik-skulptor Markku Mäki. Avamisele tulevad kunstnik Jeroma Tabell ja sihtasutuse Naivistid Iittalas juhatuse esimees Kari M. Räntilä.

Soome Instituudi ideest alguse saanud rändnäituse eesmärgiks on tuua Eesti publikuni osa värvirõõmsast ja heatujulisest Soome nüüdiskunstist, mille juured on kahe naaberrahva jutuvestmise traditsioonides. Näituse kuraator on kunstiajaloolane Irene Wai Lwin Moe sihtasutusest Naivistid Iittalas. Esimest korda avas Iittala vana puust koolimaja naivistidele uksed suvel 1989, tookord olid sündmuse korraldajateks Helsingi galeristid Aira ja Kalevi Heinänen. Nüüd jätkab Heinänenide tööd 2009. aastal asutatud sihtasutus Naivistit Iittalassa.

Naivism jõudis Soome 1960ndatel, selle tuntuimateks esindajateks on seal Alice Kaira ja Martti Innanen. Soome haru erineb euroopa naivismist huvitaval viisil: kunstnikud leiavad oma teemad sageli päikselistest suvepäevadest, maakohtade maastikest ja argistest sündmustest. Soome naivistide teostes käituvad loomad sageli inimeste moodi – naivistlik kunst on lähedalt seotud valmidega, mille tegelasteks on enamasti loomad, kes kujutavad erinevaid inimtüüpe.

Lisainfo ja pildid:
- Naivistid Iittalas koduleht: www.naivistitiittalassa.fi
- Jeroma Tabell „Kevätsade“ – üks Eestis näitusel olevatest maalidest

Näitus jääb avatuks 29. märtsini. Tampere Maja galerii on avatud iga päev kell 9–18 aadressil Jaani 4, Tartu. Näituse külastamine on tasuta. Tere tulemast!

SA Tampere Maja
Jaani 4, Tartu 51007
+372 56 453 822
www.tamperemaja.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv