Tartu tähetornis räägitakse päikesevarjutuse vaatlemisest

13.03.2015
17. märtsil kell 18.15 räägib hobiastronoom Martin Vällik Tartu tähetornis eesseisvast päikesevarjutusest ning sellest, kus ja kuidas seda vaadelda ning pildistada.

Päikesevarjutus on hea aeg pöörata tähelepanu meie lähimale tähele, kuid silmi varjutuse poole ei tohiks pöörata ettevaatamatult. „Eduka vaatluse aluseks on ohutus ning loengul tulebki juttu mõnedest viisidest ja vahenditest, kuidas päikesevarjutust ohutult vaadelda ja pildistada, ning ehk saab päiksevaatlusest kellegi jaoks ka harjumus ja hobi,“ tutvustab loengut Vällik.


Loengu eel ja järel on hea võimalus soetada endale ka Päikese turvaliseks vaatlemiseks ning pildistamiseks päikesefiltri kile ja spetsiaalsed prillid.

Osalist päikesevarjutust näeb Eestis 20. märtsil kell 11.00-13.17 ning varjutust saab vaadelda Tartu tähetorni õuel läbi spetsiaalse päikeseteleskoobi.

Lisaks vaatlemisele saavad kõik väiksemad varjutuste huvilised osa võtta ka koolivaheaja programmist, mis algab kell 13.00. Huvipäevale on vajalik eelregistreerimine tähetorni kodulehel.

Järgmine sarnase ulatusega Eestist nähtav osaline päikesevarjutus toimub 25. oktoobril 2022, seega tasub selge ilma korral kindlasti võimalust kasutada.

Lisainfo:
Janet Laidla
Tartu tähetorni juhataja
tel 5296113
janet.laidla@ut.ee
www.tahetorn.ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv