Tartu tähetornis räägitakse 150 aasta tagusest päikesevarjutuse retkest

04.05.2015
5. mail kell 18.15 toimub Tartu tähetornis selle kevade eelviimane astronoomialoeng. Sel korral on külas Tartu Ülikooli muuseumi teadusdirektor Lea Leppik ning teemaks „Tartlased astronoomiapeol Hispaanias 1860. a päikesevarjutuse ajal“.

19. sajandi keskel sai alguse päikesevarjutuse turism – nii teadlased kui ka jõukad amatöörid püüdsid reisida kohtadesse, kus järjekordne päikesevarjutus näha oli. „Teadlastele jäi täielik päikesevarjutus kuni kosmoseajastuni parimaks võimaluseks uurida päikese krooni, huvilistele pakkus aga lihtsalt omapärast elamust,“ räägib Lea Leppik päikesevarjutuse reiside ajaloost.

„1860. aastal sõitsid Hispaaniasse kokku huvilised üle Euroopa. Teiste seas asus teele ka Tartu tähetorni juhataja professor Johann Heinrich Mädler, võttes kaasa oma abikaasa, luuletajana tuntud Minna Mädleri (sünd Witte) ja tähetorni teenija, Sootaga valla talupoja Martin Saare. Kuidas kulges teekond, kellega kohtuti, millised olid eesmärgid ja tulemused – sellest juba lähemalt ettekandes.“

Astronoomialoeng juhatab sisse 16. mail avatava näituse „Päikesevarjutuse lummuses“, mis tutvustab haruldase loodusnähtuse tagamaid. Tähetorni õuel avatav näitus tutvustab päikesevarjutuse fenomeni ning sellega seotud müüte, Tartu Ülikooli organiseeritud päikesevarjutuse ekspeditsioone ja Eesti amatöörastronoomide reise.

Astronoomialoengutel osalemine on kõikidele huvilistele tasuta.

Lisainfo:
Janet Laidla
Tartu tähetorni juhataja
tel 5296113
janet.laidla@ut.ee
www.tahetorn.ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv