Tartu Ülikooli kunstimuuseumis räägitakse rahvauskumustest ikoonimaalis

07.05.2015
13. mai kell 17.15 toimub Tartu Ülikooli kunstimuuseumis kunstikolmapäev, kus sel korral on külas Eesti Kunstimuuseumi Niguliste muuseumi kuraator Mari-Liis Paaver, kes räägib teemal „Rahvususkumuste jälgedes „Lauldes ülistatud Ema“ ikoonil".

Jumalaema ja Kristuslast kujutav ikoon on justkui lühikokkuvõtteks laiemast ikonograafilisest kompositsioonist, koondades endas palvetajale-abivajajale kõige olulisema – Ema lakkamatu kaitse ja sügava kaastunde. „„Lauldes ülistatud Ema“ iseseisvaks palvusikooniks ja ikonograafia väljakujunemise lugu on täis põnevaid keerdkäike,“ tutvustab loengut Paaver.

„Jumalaema kannab hoolt kõige elava eest ja on seetõttu rahvalähedane, see tähendab inimestele mõistetav oma andides. Sellest annab tunnistust ikoonitüübi kujunemislugu laiematest ja keerukamatest süžeedest olles tihedalt seotud rahvauskumustega: maaviljeluskultuuri ning Jumalaema kui taevase jumalannaga, taevaste ja maiste stiihiate valitsejannaga.“

Kunstikolmapäeval saab osaleda 1 € muuseumipiletiga.

Järgmine kunstikolmapäev toimub 10. juunil ning siis tutvustab kuraator Külli Valk näitust „Ikoonide inimlik ja jumalik maailm“.

Loengusarja „Õigeusutraditsioon Eestis“ on toetanud Eesti Kultuurkapital.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv