Luuleõhtu Tampere Majas

11.05.2015
Luulet esitavad Alvar Reisner, Anne Prangel, Riina Eigi-Sobolevska, Eveli Varik 15. mail kell 17.00 koguneme taas uuenenud näituse „Hingestatud“ ülevaatusele, millele järgneb nelja kunstiga tegeleva inimese luuleõhtu. Luuletajatena on kõik väga eriilmelised. Luuleõhtu teeb eriliseks see, et iga luuletaja saatis 20 enda luuletust teistele lugeda ja kõik loevad ette just need kümme luuletust, mis tunduvad teda kõnetavat. Nii võivad ka luuletused korduda, aga ettekanded on kindlasti väga erinevad.

Alvar Reisner on kunstnik, kes vabal ajal luuletab veidi, teeb sisekujundust, mõnikord kirjutab Zaumi. Reedene luuleõhtu on Reisneri lugemisdebüüt – muidu talle meeldib diskreetus ja anonüümsus. Reisner tunneb, et on mees oma parimates aastates.

Anne Prangel on Põlva Kunstikooli direktriss ja töötab ka kunstiõpetajana. Tema sulest on ilmunud 3 luulekogu: „Veel" (1996), „Sinas" (1999) ja „Ihusilmaga" (2013). Enda sõnul on ta luuleread kohati nii isiklikult puudutavad, et võtavad mingil seletamatul moel vaat et mõttepäeviku kuju. Seda aga poetessi otseseks hingetaguseks pidada pole ka päris õige, sest talle meeldib pisut ironiseerida.
Riina Eigi-Sobolevska sündis pool sajandit tagasi. Joonistama hakkas ta varakult, aga esimesed luuletused kirjutas alles 16aastaselt. Elukäik oli muidu üsna tavapärane, aga pärast lahutust "rippus seitse aastat nagis". Siis armus ta korstnapühkijasse ja hakkas luuletusi kirjutama. „Tänini pole üle saanud. Harjumusest kirjutada luuletusi, nimelt,” kommenteerib Eigi-Sobolevska.
Eveli Varik on kunstnik, kes teeb kõike, mis visuaali puutub. Samuti loeb koguaeg palju. „Armastan poeesiat väga. Kirjutasin mõned read lapsepõlves. Mingi hetk sai ring täis ja paisu tagant vallandus taas palang,” kirjeldab Varik. Luuletaja Jana Lepiku sõnul oli Variku luule nagu psühhoanalüüs. Nii ta jäigi kirjutama ja sooviks kirjutada raamatu – see aga vajaks suurt rahu, mida kunstnikul ei ole veel kusagilt võtta. Võibolla kunagi.

Luuleõhtu toimub Eveli Variku ja Kristi Leppiku avatud ateljee näituse „Hingestatud“ raames. Näitus saab justkui hingestatud läbi pideva uute valminud teostega täienemise. Aja kulgedes saab vaadata järjest sügavamale kahe naiskunstniku mõtete ja tegude maailma. Näituse raames toimub maikuu jooksul veel mitu õpituba (16.05, 23.05), veel üks luuleõhtu noorte muusikutega (22.05), näituse pidulik lõpetamine (29.05) ja viimase näitusepäeva piknik (30.05).

SA Tampere Maja
Jaani 4, Tartu 51007
+372 738 6300
+372 56 453 822
www.tamperemaja.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv