Kuulujutud algavad muuseumiööl maanteemuuseumist

15.05.2015
Sellel laupäeval, 16. mail avab Eesti Maanteemuuseum üheskoos üle-eestilise muuseumiööga intrigeeriva hooajanäituse „Tee täis kuulujuttu“. Toimub videvikuloeng Maire Aunastega, kes arutleb meedia rolli üle kuulujutu levikul ja tekkimisel.

Kuulujutt on ettearvamatu ja salapärane info, mis käib käsikäes mitmesuguste meelierutavate päevaküsimuste ja ühiskonnanähtustega. Kui toimub inimestevaheline infovahetus ning leiab aset arutelu, kerkib varem või hiljem esile ka kuulujutt. „Sõnumi levitamiseks on ajaloos ikka teid kasutatud ja kuulujutt olnud üheks esimeseks informatsiooni edastamise viisiks,“ rääkis hooajanäituse kuraator Merily Värs näituse idee sünnist. „Maanteemuuseum on oma uurimisteemades sättinud kesksele kohale just tee kasutaja - inimese, muutes seeläbi teede lugu külastajatele hoomatavamaks ja huvitavaks.“

Ajaloos on olnud just teed need, mille abil inimesed ümbritsevat maailma avastasid ning mida mööda jutud liikuma hakkasid. Kuuldused ja kõlakad levisid külades, linnades, kõrtsides, laatadel ja hobuvoorides. Teekäijad elasid erinevate juttude abil välja oma hirme ja hoiatasid teisi. Talupojaühiskonnas asendasid aeglaselt liikuvad kuulujutud tänapäeva ajalehti, televisiooni, sotsiaalmeediat.

Näituse kaks kõige erilisemat keskkonda on kuulujutu labürint ja muuseumi peamaja kelder. Esimene viib külastaja väikesele käänulisele rajale, milles avaldub kuulujutu loomus. „Lisaks saavad esmakordselt külastajad uudistada postijaama hämarat keldrikorrust, kus paljastub kuulujutu eriskummaline olemus, mis meeli mürgitama kipub. Avame kuulujutu varjupoole - klatši,“ kutsub Värs kõiki uut näitust vaatama.

Koos uue hooajanäituse avamisega toimub ka üle-eestiline muuseumiöö eriprogramm, mis tänavu räägib muusikast. Saab pidada laulujahti, kuulata rattakellade musitseerimist, meisterdada päris enda muusikainstrumendi ning kuulda kõlakaid Eesti armastatud muusikutest.

Muuseumiöö eriprogramm algab kell 18 kuni 23. Sissepääs tasuta. Õhtutundideni vuravad liikluslinnas elektriautod ning sõitu teeb kahehobuse postitõld. Muuseumiöö programmi vaata: siit

Lisainfo:
Riinu Räim
Eesti Maanteemuuseumi programmijuht
Tel: 518 6684
E-post: riinu.raim@mnt.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Põlvamaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv