Eesti leiva päev ja sügislaat Eesti Vabaõhumuuseumis

31.08.2015
Pühapäeval, 6. septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev, mis pakub põnevat ajaviidet kogu perele.
Sel aastal on erilise tähelepanu all tähtpäevatoidud 19. sajandi katsikupudrust kaasaegse pulmatordini. Muuseumis saab uurida, kuidas valmib leivajahu ja leib ning mil moel on meie naabrid mõjutanud Eesti piirialade maitseid.

Ürituse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul on Eesti leiva päevast kujunenud koht, kus rääkida toidust kui oluliselt osast eesti kultuuris. Kui muuseum tutvustab mitmel eri moel ajaloolist pärandit, siis kaasaegsetest maitse-eelistustest ja suundumustest annab aimu kirev sügislaat, maheõu ja leivalaat.

„Toit on väga oluline osa eesti kultuuripärandist. Osa leivapäeva programmist on sel aastal pühendatud tavanditoitudele, mis on juba aegade algusest olnud elu pöördeliste sündmustega seotud kombestiku lahutamatu osa. On põnev jälgida, kuidas toidu olulisus tavades on sajandite jooksul jäänud samaks, kuid road ise palju muutunud. Lisaks ei unusta me jutustada ka leiva saamislugu ning pakkuda sügisesele lõikuspeole kohast meelelahutust“, sõnas Siirman.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 6. septembril kell 10-16. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leivaga seotud vanades talutöödes, sh rehepeksus ja käsikivil jahvatamises. Samuti tutvustatakse põhjaranniku, Setumaa ja Peipsi-kandi omapärast ning siiani ehedat toidukultuuri. Keedetakse 19. sajandi katsikuputru, kaetakse pulmalaud ja tutvustatakse teisi tähtpäevatoite.

Kell 11.30 õnnistatakse leiba Sutlepa kabelis, kell 15 autasustatakse Kolu kõrtsi ees konkursside „Parim mahetootja 2015“ ja „Parim mahetoode 2015“ võitjaid. Kiigeplatsil on avatud suur leivalaat ning külastajate abiga selgub parim leib. Muusikalist elamust pakuvad ansambel POSÕ ja Eesti Ukuleleorkester, lastele on avatud vahvad töötoad. Kuie koolimajas tutvustavad toiduajaloolased sajanditaguste retseptide põhjal viise, kuidas on kasutatud värskuse kaotanud leiba ning näidatakse filmi „Toidutoojad“ väliseestlaste eesti toidu äridest. Sassi-Jaani talus on Maheõuel end üles seadnud eestimaised mahetootjad ning valitakse välja publiku lemmikmahetoode. Suurel sügislaadal leiab nii kodumaist toidukaupa kui ka käsitöömeistrite unikaalset loomingut.

Ürituse toetajad ja koostööpartnerid on Eesti Maaeluministeerium, Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Rahvakultuuri Keskus, Eesti Pagarite Selts, Violia Kondiitrid ja Veski Mati.

Ürituse kava leiab vabaõhumuuseumi veebist: evm.ee/est/sundmused

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv