Loomaaia lumeloepardil on nimepidu

22.10.2015
Laupäeval, 24. oktoobril kell 12 ootab Tallinna loomaaed külalisi lumeleopardide peole, kus selle aasta kevadel emadepäeval sündinud irbisepreilile antakse nimi. Nimekonkursile laekunud 459 nime hulgast leiti sobivaim hääletamise teel, milles osalesid loomaaia töötajad. Laupäeval saab loomaaias targemaks nii lumeleopardijuttu kuulates, ekskursioonigrupiga ühinedes, filmi vaadates kui ka looma käitumist jälgides.

Irbised ehk lumeleopardid (Unica unica) on kõrgmäestikes igilume piiril elavad kaslased, kelle arvukus looduses on 5000-6000 isendi ringis. Kesk-Aasia kõrgmäestikes võib neid kohata 12 riigi territooriumil, kuid salaküttimine ja häirimine on teinud neist vägagi ohustatud liigi. Irbised on kaslased, kellel on nii suurte kui väikeste kasside tunnuseid: näiteks söövad suurte, pantrite, eeskujul saaklooma liha rebides, samas nurruvad sisse- ja väljahingates nagu väikesed kassid. Elamine kõrgmägedes eeldab häid kohastumusi, näiteks vere kõrget hapnikusisaldust, head ja sooja karvkatet, laia käppa lumel liikumiseks, tugevat lihaskonda ja pikka saba kuni 15-meetristel hüpetel tüürimiseks. Uluksõralisi põhitoiduna kasutades on irbiste liikuminegi aastaajaliselt kitsedest ja mägilammastest sõltuv. Tallinna loomaaias on lumeleopardid elanud 1964. aastast alates ja korduvalt ka järglasi andnud.

Päeva programm:

- Kell 12 algus lumeleopardi aediku juures alpinaariumis keskkonnahariduskeskuse lähistel: irbisepreili saab nime, lumeleopardidest maailmas räägib direktor Mati Kaal ja Tallinna loomaaia lumeleoparde tutvustab loomaaia staažikaim spetsialist Anne Saluneem
- Kell 13 ekskursioon eesti keeles “Miks asub lumeleopard just alpinaariumis?”, algus aediku juures
- Kell 14 sama ekskursioon vene keeles; ekskursioone juhib giid Darja Zubareva
- Kell 14 film “The Realm of the Snow Leopard” looduskooli Kopra klassis; film on inglise keeles ja pärit Matsalu Loodusfilmide Festivali 2012. aasta programmist

Nii ekskursioonidest osavõtt kui filmivaatamine on tasuta kõigile, kel loomaaia pilet. Kahjuks on pisike lumeleopard ise haigeks jäänud ja ravib soojas sisepuuris oma kõrva. Täiskasvanud irbisepere aga on liikvel. Rahvusvahelise lumeleopardide kaitseprogrammi toetuseks müüb Tallinna Loomaaia Sõprade Selts irbise piltidega meeneid.

Loomaaia kassad on avatud 9-17 ja praegu kehtivad juba talvepoolaasta madalamad hinnad. Siseekspositsioonid ja laste loomaaed on avatud kella 10-18, loomaaed suletakse kell 19.
Lisainfo loomaaia kodulehel www.loomaaed.ee

Uudiste arhiiv