Märtsikuu tegevused Tartu Ülikooli Muuseumites

01.03.2016
Kas tead, mis on gravitatsioonilised lained ja kuidas neid mõõdetakse? Milliseid kosmosemissioone on sel aastal planeeritud seoses planeediga Marss? Miks tekitab anonüümsete kommentaariumite teema nii tuliseid diskussioone? Oled kunagi mõelnud, kuidas võiksid kõlada hinnatud antiikkirjanduse teosed eesti keeles? Või kuidas üldse antiikajal kirjandust tundma õpiti? Nendele ja paljudele teistele põnevatele küsimustele leiab vastuse märtsikuus Tartu Ülikooli muuseumis.



TARTU TÄHETORNi astronoomialoengutel antakse 1. märtsil kell 18.15 ülevaade piiritust Universumist meie ümber, 15. märtsil tutvustatakse hiljuti sõna otseses mõttes laineid löönud gravitatsioonilisi laineid ning 29. märtsi ettekande keskmes on astronoomia- ja matemaatikaprofessori Johann Gottfried Sigismund Huthi pärand.

7. märtsil kell 17.15 toimub tähetornis teeõhtu teadlasega, mis kutsub kõiki huvilisi kaasa mõtlema ja rääkima anonüümsete kommentaaride ohtude ja võimaluste teemal.

17. ja 19. märtsil on tähetorn taas õhtul kauem avatud ning seekord on teemaks punane planeet Marss ja sellega seotud uued põnevad kosmosemissioonid. Selge ilmaga saab vaadelda ning lisaks Kuule näitab seekord ennast ehk ka Jupiter. Pilves ilma korral toimuvad täistundidel kaks planetaariumietendust.

Igal laupäeval kell 11.00 toimuvad Hullu Teadlase eksperimendihommikud. 5. märtsil saab teada, kuidas tekib veereostus ning mis mõju on sellel lindudele ja loomadele. 12. märtsil uuritakse erinevaid keeli, kuidas need muutuvad ja milline võiks olla eesti keel tulevikus. 19. märtsil räägitakse inimese nahast ja kuidas see meid kaitseb ning õpime, mida teha, kui on tekkinud haav. 26. märtsil tähistatakse munadepühi ja tehakse endale Hullu Teadlase stiilis pühademuna.

TARTU ÜLIKOOLI KUNSTIMUUSEUMis on märtsikuu pühendatud antiikkirjandusele – kolmel järjestikusel kolmapäeval kell 17.15 tutvustatakse eesti keeles juba ilmunud antiikkirjanduse teoseid ja veel ilmumata käsikirjalisi tõlkeid ning tõlkija tööd antiikkirjanduse vahendamisel. 9. märtsil tuleb ettekandmisele Theophrastose "Inimtüübid", 16. märtsil esitletakse Lukianose teost "Tõelised lood" ning 23. märtsil tutvustatakse Titus Liviuse teose "Linna rajamisest alates" esimest raamatut.

9. märtsist kuni 25. märtsini on Tartu Ülikooli kunstimuuseumis avatud näitus "Antiikkirjanduse eestindamine – elukutse, missioon ja hobi", mis tutvustab antiikkirjanduse tekstide eestindamise ajalugu 17. sajandist tänapäevani, tuues välja igale perioodile iseloomulikud jooned, tõlgitumad autorid ja olulisemad tõlkijad.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv