Tartu tähetorn tähistab sünnipäeva ja uue näituse avamist

24.04.2016
27. aprillil tähistab Tartu tähetorn oma viiendat sünnipäeva Tartu Ülikooli muuseumi koosseisus avatud muuseumina. Kell 11.00-15.00 toimuvad põnevad töötoad, mis on kõikidele tasuta.

Kell 16.00 avatakse ajutine näitus "Maailmaruumi mõõtmine: Tartust Universumi äärde". Tartu tähetorni ruumides, aias ja paviljonis asuv näitus annab ülevaatliku pildi sellest, kuidas meie tuntud Universum on sajandite jooksul laienenud ja selginenud. Keskendutakse sellele, kuidas Tartus on korduvalt laiendatud meie arusaamu Universumi suurusest ja struktuurist. Uuritakse, kes ikkagi mõõtis esimesena ära tähe kauguse – Wilhelm Struve, Friedrich Bessel või Thomas Henderson – ning milliste abivahendite ja meetoditega oli seda võimalik teha. Küsitakse, miks Andromeeda kauguse määramisel räägitakse oluliselt rohkem Edwin Hubble’ist kui Ernst Öpikust ning tutvustatakse taevapolitsei tegemisi ja universumi kärjekujulist struktuuri. Lisaks meenutatakse Hugo Raudsaart, kes tegi tähetornis teaduslikke vaatlusi siis, kui teised olid kolinud Tartu linnavalgusest eemale Tõraverre.

Kogudest tuuakse välja eksponaate, mida tähetornis iga päev ei näe ning eraldi räägitakse lummavate piltide taustal astrofotograafiast. Tähetorni aias saab Maa ja taeva mõõtmist erinevate eksponaatide abil ka ise järgi proovida.

Muuseumi külastamine on tähetorni sünnipäeval tasuta. Tegevusi jätkub nii suurtele kui ka väikestele!

Vaata lähemalt tahetorn.ut.ee.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv