Jaanikuu Eesti Vabaõhumuuseumis

16.05.2016
* 4. - 5. juuni – Valgevene kultuuripäevad. Mitmetel suvekuistel nädalavahetustel tutvustavad erinevad Eestis elavad vähemusrahvused oma ajalugu ja kultuuri: muusikat, tantsu, kunsti, kööki. Räägitakse, kuidas nad Eestisse sattusid ning millega tänasel päeval tegelevad.

* 11. - 12. juunil toimuvad Memme-taadi päevad. Külastajaid ootab kirev kava – esinevad lauljad, tantsijad ja pillimehed, osa saab käsitöömeistrite loomingust. Kõik on teretulnud!

* 11. juuni – Läti kultuuripäev. Setu talus saab tutvuda Läti muusika, tantsu, kunsti ja köögiga.

* 23. JUUNI kell 19-24 – JAANIPÄEV! Aasta kaunimal ja valgeimal õhtul saab vabaõhumuuseumis lustida täiel rinnal. Muuseumis ootavad temaatilised jaanituled, mängud ja jõukatsumised, ennustamine, saunakombed ja pidupäevaroad. Jaaniöö pidumeeleolu aiatavad luua Untsakad, Lõõtsavägilased, Lüü-Türr, POSÕ, Leigarite tantsijad ja pillimehed ning ansambel Rozhanytsia Ukrainast. Vaata lisaks siit.

* 23. juunil kell 15 toimub Sutlepa kabelis jaanilaupäeva jumalateenistus. Teenib õpetaja Toomas Paul.

* 29. juuni – 2. juuli oodatake aianduse nädalale. Tehakse jalutuskäik taluaianduse ajalukku ning õpitakse tundma vanu aiataimi, kohalikke köögiviljasorte ja nende kasvatamisnippe. Räägitakse seemnete kogumisest ja säilitamisest. Otsitakse taimehaigusi ja –kahjureid ning vaadatakse, kuidas neid looduslike vahenditega tõrjuda.

* Käsitööring „Rohkem päikest“ toimub Sassi-Jaani talu õuel iga suvekuu esimesel ja kolmandal pühapäeval kell 12-15. Teemaks on poiste ja meeste rahvarõivad.

* Laupäeviti ja pühapäeviti kell 11 näeb Sassi-Jaani talu õuel rahvakunstiseltsi Leigarid tantsuetendusi. Käsitöömeister koob nädalavahetuseti Köstriaseme talus kangastelgedel villast suurrätti.

* Praktilised koolitused – 18. - 19. juunil toimub tellisehituse praktikum II, kus saab ülevaate müüriladumise põhitõdedest, töövõtetest ja telliskonstruktsioonidest. Täpsem kava ja registreerimisinfo muuseumi veebist

NÄITUSED

1. juunil avatakse Kolu kõrtsi tallis ja setu talu laudas fotograaf Luca Berti näitus „Inimene ja loodus”. Näitus on fotodokumentaal Eesti maaelust 21. sajandil.

* Kolga talu rehemajas on 20. maist avatud klaasikunstnik Rait Präätsi näitus „Taaskasutatud aeg“.

* Pulga talu rehealuses näeb Konserveerimis- ja digiteerimiskeskuse Kanut 30nda juubeli raames näitus „Tuli ja vesi“. Näitus kajastab kultuuriväärtuseid ohustava tule ja selle kustutamisel kasutatud vee kahjustusi.

* Kuie koolis saab kuni 30. juunini osaleda muuseumitundides „Ringkäik muuseumis“ ja „A, B, C, mängust välja läheb see...“ ning gümnasistidele mõeldud tundides „Talurahva elu-olu“ ja „Hernhuutlus ja rahvaharidus“. Lisainfo muuseumitundide kohta: www.evm.ee. Programmides osalemiseks on vajalik eelregistreerumine e-postil kuiekool@evm.ee või telefonil 6549 126.

* Muuseumi käsitööpoest leiab suures valikus huvitavat ning teemakohast kaupa. Pakutakse maiustusi, tekstiile, raamatuid, lõhnaküünlaid, taimeteesid ja palju muud. Külastajaid ootab ka Lau külapood, kust saab osta 1930. aastate stiilis unikaalset kaupa. Kui lai kaubavalik kohapeal otsustamise keeruliseks muudab, saab külastada muuseumi e-äri: www.evm.ee/est/pood.

Suvehooajal ootatakse külastajaid iga päev. Talud, Kuie kool ja Lau külapood on avatud kell 10-18; Kolu kõrts kell 11-20; muuseumipark ja käsitööpood kell 10-20. Piletihinnad: tavapilet 8 €, sooduspilet 5 €, perepilet 16 €. Jaanipäeval kehtivad erihinnad.


P.S. 23. juuni – jaanilaupäev
Jaanipäeva võtab kõige paremini kokku üks Virumaalt pärit ütelus: Jaanipääv oli üks ilo ja õnne pääv kõigile ja ka targa Jaanile mälestuseks seatud pääv. Sel pääval pidid kõik valgustatud saama, niihästi elajad kui inimesed. Ja üks suur tuli pidi saama üles tehtud. Mis siin muud soovitada, kui et lõkke äärde kõige pikemat ja valgemat ööd nautima! Vabaõhumuuseumi suurte jaanitulede ümber on ruumi igaühele!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv