Kunstikolmapäeval on teemaks akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide roll Eesti riigi-, kultuuri- ja ühiskonnaelus

19.11.2014
26. novembril kell 17.15 toimub Tartu Ülikooli kunstimuuseumis traditsiooniline kunstikolmapäev, mis sel korral on seotud näitusega Tartu üliõpilasorganisatsioonide kunstivaradest. Külas on ajaloolane Mihkel Truman, kes kõneleb akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide ja nende liikmete rollist Eesti riigi-, kultuuri- ja ühiskonnaelus aastatel 1918–1940.
Patriootlikult meelestatud eesti üliõpilasorganisatsioonid ja nende liikmed on Eesti riigivalitsemises, kultuuri- ja ühiskonnaelus mänginud olulist rolli, nii 1918–1940 kui ka taasiseseisvumisjärgsel ajal. „Käesolev ettekanne keskendub üliõpilasorganisatsioonide ja neist võrsunud kodanike tähtsamatele saavutustele Eesti elu edendamises,“ tutvustab loengut Truman.

Riigimeestena tõusevad paljude teiste seas esile näiteks Jaan Tõnisson (EÜS), Konstantin Päts (korp! Fraternitas Estica) ning Karl Selter (korp! Vironia), haridustegelastena Heinrich Koppel (EÜS) ja Hugo Kaho (korp! Vironia), kultuuri valdkonnas Kalju Lepik (EÜS Põhjala) ja Elsa Lamp (korp! Indla).

Lisaks loengule on kõigil võimalik tutvuda värske näitusega „Järjepidevus. Tähtteoseid Tartu akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide kunstikogudest, mis esitab valiku Tartu üliõpilasseltsidele ja korporatsioonidele kuuluvatest maalidest, graafikast ja skulptuuridest. Näitus on pühendatud emakeelse ülikooli 95. aastapäevale ja jääb avatuks 16. jaanuarini 2015.

Kunstikolmapäevale pääseb muuseumi piletiga (1 euro).

Järgmine kunstikolmapäev toimub juba 3. detsembril.

Lisainfo:
Kristiina Tiideberg
näituse kuraator
tel 737 5384
kristiina.tiideberg@ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv