Delagardie Kaubamaja

Tallinn, Harjumaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Delagardie Kaubamaja / Tutvustus

Viru tänava omanäolisema fassaadiga De la Gardie kaubamaja uksed on avatud kõigile nooruslikele inimestele, kes otsivad vaba aja veetmise rõivaid või lihtsalt muhedat äraolemist kohvitassi taga.

Kaubamaja keldrikorrusel tegutseb riidepood Cartini, esimeselt korruselt leiab külastaja jalatsimüüja ABC Kinga ning kullapoe Goldmani ning parfümeeria- ja kosmeetika kaupluse. Teise korruse võtab enda alla riidepood A & G, kolmandal korrusel asuvad kauplused Felice ja Naomi&Hunt. Taevale kõige lähemal tegutseb Robert`s Coffee, ka paikneb neljandal korrusel De la Gardie ilusalong.

Kaubamaja võõrakõlaline nimi pärineb rootsi aadlisuguvõsalt, kellele krunt kunagi kuulus. Mitmed De la Gardie` d on Tallinna ajaloost tuntud kangete sõjameeste ja edukate kaupmeestena. 17. sajandist pärinev, Tallinna ühe kuulsama kiviraiduri Arent Passeri valmistatud etikukivi kaupmees Jakob De la Gardie abikaasa Ebba Brahe vapiga seisab kaubamaja restaureeritud keldrimüüril. Kunagi paiknes seesama üle kolme meetri kõrgune ehisraidkivi linna-elamu peaukse ees kiviterrassil, viimati kandis ümaraks raiutud etikukivi Kalamaja kalmistul hauamonumendi rolli.
Muinsuskaitse nõudmisel jagasid arhitektid Andres Alver ja Tiit Trummal kaubamaja fassaadi kolmeks, et jäljendada kunagi samas paiknenud kolme maja. Nii on kaubamaja esikülg kaetud puidu, klaasi ja paekiviga. Korruseid ühendavad eskalaatorid ja lift. Kõik korrused on lahtised ja siseseinad hoones puuduvad. Hoone sisemusele erilise effekti andmiseks on säilitatud puhtal kujul ka betoonseinad.
Nüüdisaja arhidektuuri ja vana kultuuri seos on Viru tänaval jalutajale ahvatlevaks tõmbeks, nii omapäraseks kogemuseks, kui ka sisseostude sooritamiseks.

Delagardie Kaubamaja / Galerii

Saada e-mail

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari

Kõik, kes vaatasid "Delagardie Kaubamaja", vaatasid ka