Ahja Vald

Põlvamaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Põlvamaa

Saada e-mail

Ahja Vald / Tutvustus

Ahja vald asub Tartu- ja Põlvamaa piiril, Tartust 34 km, Põlvast 25 km kaugusel. Asustus on koondunud peamiselt valda läbiva Tartu-Räpina maantee ja sellelt hargneva Põlva ja Vastse-Kuuste maantee äärde. Ajaloolise jaotuse järgi kuulus vald Tartumaa, Võnnu kihelkonna koosseisu. Käesoleval ajal asume Põlvamaa põhjapiiril. Meie valla pindala on 72,2 km2 , elanikke on 01.11.2003. a. seisuga 1236 inimest.
Ahja nimi seondub paljudele inimestele kohe Ahja jõega, kuid Ahja on palju enamat kui ainult vallast läbi voolav jõeke, mis tuleb küll tunnistada on samuti suurpärane vaatepilt nii talvel kui ka suvel.
Ahja keskel on kolm järve, mis paljudele on tuntud Fr. Tuglase suurteose "Väike Illimar" järgi. Just selle teosest lähtuvalt on Ahjal avatud Illimari rajad, kust kirjandushuvilised tunnevad ära palju tuttavaid kohti, mida Fr. Tuglaski oma raamatus kirjeldas.
Fr. Tuglase mälestuseks on Ahjal avatud ka muuseum, kus on väljapanekud kirjanikust, tema elutööst ning ka tänapäeva tegemistest seoses kirjanikuga.
Pilkupüüdvaks vaatamisväärsuseks võib pidada ka Ahja mõisat, mille lasi ehitada Katarina I kingituseks oma sugulasele. Mõisa juurde kuulub suur park.Kunagises mõisa aegses viljaaidas töötab praegu Ahja Vallavalitsus ning Ahja Kultuurimaja.
Üheks suuremaks turistide lemmikuks on kujunenud Akste laanekuklaste kolooniad, mis koosnevad ligi kahe meetri kõrgustest sipelgapesadest ja seda kolooniat peetakse ainulaadseimaks ja suurimaks terves Euroopas.
Kui on soovi lihtsalt peesitada ja puhata, siis on seda võimalik teha Ahja südames asuva järve ääres ja samuti mõned kilomeetrit Ahja keskusest väljas Akste järve kaldal.

Ahja Vald / Galerii

Saada e-mail

Uudised

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari

Firma on seotud järgmiste tegevusaladega

Kõik, kes vaatasid "Ahja Vald", vaatasid ka