Akadeemilise pärandi päev 16. ja 18. novembril

10.11.2014
16. ja 18. novembril tähistavad Tartu Ülikooli muuseum, Eesti Spordimuuseum, Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed mitmekülgsete ürituste ja eriekskursioonidega akadeemilise pärandi päeva.

16. novembril kell 11.00, 13.00 ja 15.00 ootab Tartu Ülikooli muuseum kõiki kolmele temaatilisele linnaekskursioonile, mis viivad ajarännakule Esimese maailmasõja aegsesse akadeemilisse Tartusse. Ringkäigud avavad Tartu linnaruumi ning sündmusi, isikuid ja hooneid, mis selle perioodiga seotud on. Kell 11 algava ekskursiooni läbiviijaks on ajaloolane Kersti Taal ning teemaks „Teadusseltsid ja nende asukohad I maailmasõja ajal“. Kell 13 viib kunstiteadlane Enriko Talvistu kõiki ringkäigule teemal „Kultuur Esimese maailmasõja ajal ja kus see toimus“. Kell 15 algaval ekskursioonil räägib ajaloolane Janet Laidla teemal „I maailmasõda ja naiste tulek ülikooli“.

Kõikide ekskursioonide alguspunktiks on Tartu Ülikooli muuseumi fuajee ajaloolises Toomkirikus. Et jahedus ei kimbutaks, saavad kõik võtta tuurile kaasa sooja joogi. Halva ilma korral toimuvad linnaringkäigud muuseumi siseruumides virtuaaltuurina, mida illustreerivad tolleaegsed linna kaardid, fotod ja esemed.

Tartu tähetorn kutsub 16. novembril kell 11.-15.00 kõiki Toomemäele tähistama maailmakuulsa Fraunhoferi läätsteleskoobi 190. sünnipäeva. Kunagise maailma parima teleskoobi sünnipäeva puhul mõõdetakse maad ja taevalaotus: põnevates meisterdamistubades saab uurida, kuidas mõõta tähe kaugust ja tähetorni kõrgust ilma mõõdulindita ning valmistada kaksiktähtede süsteeme. Esimest korda tutvustatakse näituse „Eesti jälg kosmoses – kosmose jälg Eestis“ põhjal valminud veebinäitust.

Eesti Spordimuuseumis on 18. novembril kell 14.00 kõigil võimalus osa saada muuseumi peavarahoidja Kaarel Antonsi eriekskursioonist, mille raames tuleb muuseumi püsinäituse taustal juttu sporditegemisest akadeemilistes organisatsioonides 20. sajandi esimesel poolel ning selle mõjust Eesti spordi arengule. Lisaks huvitavale taustinfole saab näha ka Esimese maailmasõja ajast pärinevaid spordivahendeid.

18. novembril kell 17.00 avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis näitus "Järjepidevus. Tähtteoseid Tartu akadeemiliste organisatsioonide kunstikogudest". Akadeemilise pärandi päeval avatav näitus esitab valiku Tartus tegutsevatele üliõpilasseltsidele ja korporatsioonidele kuuluvatest maalidest, graafikast ja skulptuuridest ning on pühendatud emakeelse ülikooli 95. aastapäevale.

Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed tähistavad akadeemilise pärandi päeva 18. novembril botaanikaaias. Botaanikaaia kasvuhooned on avatud kell 10.00-17.00 Kell 10.00-15.00 saab botaanikaaia õppeklassis külastada näitust "Eesti sordid iluaianduses", mis tutvustab nii sordiaretuse ajalugu kui ka taimekultuuride sorte. Välja on pandud Eestis aretatud taimekultuuride sortide pildid, kirjeldused ja sordinimekirjad ning külastajad saavad uurida sordiaretajate elulugusid ja taimekultuuride aretustööde käike. Õppeklassis on avatud ka akadeemik N. I. Kuznetsovi 150. sünniaastapäevale pühendatud väljapanek. Kuznetsov oli 100 aastat tagasi botaanikaaia direktor ja ülikooli botaanikaprofessor. Väljapaneku koostasid loodusmuuseumi botaanikud.

Kõik akadeemilise pärandi päeva üritused on tasuta! Ilma piletita pääseb ka 16. novembril Tartu Ülikooli muuseumisse ja Tartu tähetorni ning 18. novembril Tartu Ülikooli kunstimuuseumisse ja Tartu Ülikooli botaanikaaia kasvuhoonetesse.

Akadeemilise pärandi päeva tähistatakse 18. novembril Euroopa ülikoolide arhiivides, raamatukogudes, muuseumides ning teistes kultuuri- ja mäluasutustes leiduva rikkalikku akadeemilise pärandi väärtustamiseks.

Lisainfo: Urmet Paloveer, tel 737 5677, 5665 7006, urmet.paloveer@ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv