Tartu Ülikooli kunstimuuseum avab harukordse näituse üliõpilasorganisatsioonide kunstikogudest

14.11.2014
Tartu Ülikooli kunstimuuseum avab harukordse näituse üliõpilasorganisatsioonide kunstikogudest 18. novembril kell 17.00 avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis näitus „Järjepidevus. Tähtteoseid Tartu akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide kunstikogudest“. Näitus esitab valiku Tartus tegutsevatele üliõpilasseltsidele ja korporatsioonidele kuuluvatest maalidest, graafikast ja skulptuuridest ning on pühendatud emakeelse ülikooli 95. aastapäevale.

„Näituse eripära seisneb selles, et näha saab organisatsioonide erakogudes olevaid töid. Mitmed välja pandud tööd kuuluvad tänaseks eesti kunstiklassikasse, kuid pole varem avalikkuse ees eksponeeritud,“ tutvustab kuraator Kristiina Tiideberg näituse sisu. Üliõpilasorganisatsioonide valduses leidub nii enne Teist maailmasõda valminud töid kui ka kaasaegset eesti kunsti.
Esindatud on nimekad kunstnikud: Nikolai Triik, Ants Laikmaa, Eduard Viiralt, Jaan Koort, Kaarel Liimand, Peeter Allik, Imat Suuman jt.


Näituse pealkiri viitab kestvusele ja traditsioonidele, mis 20. sajandi poliitilistest katkestustest hoolimata on tänini akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide tegevuse aluseks. „Üliõpilasseltsid ja korporatsioonid jagasid Eesti vabariigi ning eestikeelse ja eestimeelse ülikooli saatust. See kajastub ka nende varades ja kunstikogudes,“ selgitab Tiideberg näituse seost rahvusülikooli aastapäevaga.

Eksponeeritud tööd pärinevad Eesti Üliõpilaste Seltsi, EÜS Põhjala, korp! Sakala, Eesti Naisüliõpilaste Seltsi, korp! Ugala, korp! Rotalia, korp! Fraternitas Liviensise, korp! Filiae Patriae, ÜS Raimla, korp! Indla, Tartu Kunstimuuseumi ja Tartu Ülikooli raamatukogu kogudest. Näitusel on eraldi tähelepanu pööratud sellele, kuidas teosed korporatsiooni või seltsi valdusesse on jõudnud ning milline on nende tähendus tänaste liikmete jaoks.

Näituse raames toimub 26. novembril kell 17.15 traditsiooniline kunstikolmapäev, kus ajaloolane Mihkel Truman kõneleb akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide ja nende liikmete rollist Eesti riigi-, kultuuri- ja ühiskonnaelus aastatel 1918–1940.

3. detsembril kell 17.15 tutvustab näitust kunstiajaloolane ja näituse kuraator Kristiina Tiideberg.
Näitus „Järjepidevus. Tähtteoseid Tartu akadeemiliste üliõpilasorganisatsioonide kunstikogudest“ on avatud 16. jaanuarini 2015.

Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital ja Eesti Kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv