Hiiumaa muuseum tähistab 90 aasta möödumist kunstniku Ülo Soosteri sünnist

23.10.2014
Tänavu tähistab Hiiumaa Muuseum 90 aasta möödumist Hiiumaalt pärit kunstniku Ülo Soosteri sünnist. Sel puhul on avatud Kärdlas Hiiumaa Muuseumi Pikas Majas Soosteri ja tema Tartu sõpruskonna loomingut puudutav näitus. Kuigi Hiiumaa Muuseumi kogudes on suur hulk kunstniku noorepõlvetöid ja joonistusi, on meie partneriteks selle näituse tegemisel lisaks Ülo Soosteri pojale Tenno-Pent Soosterile ka Tartu Kunstimuuseum ja Vaal Galerii Tallinnas ning mitmed eraisikud.

Ülo Sooster sündis 17. oktoobril 1924. aastal Hiiumaal Ühtri külas Pendi talus. Ühtri algkooli (1936) ja Kärdla reaalkooli (1936-1939) lõpetamise järel õppis Ülo aastail 1939-1940 Tallinna Prantsuse Lütseumis. 1943. aastal astus ta kunstikooli "Pallas", kuid juba aasta pärast võeti noormees Saksa armeesse. Aastail 1944-1949 kunstiõpingud Tartus jätkusid.
Sõjajärgse Tartu kunstnike seltskonnas oli Ülo vaieldamatult üks andekamaid. Koos kunstnike Henn Roode, Esther Roode, Heldur Viirese ja Valdur Ohakaga mõeldi muutunud oludes võimaluse üle Nõukogude Liidust lahkuda. Riigivastaste plaanide ja mõtete eest saadeti Ülo koos mitme kaaslasega 6 aastaks Karaganda vangilaagrisse.
Sarnane saatus viis teda kokku oma tulevase abikaasa, juuditar Lidia Serhiga, kellega Ülo abiellus 1956. aastal. Eestisse tagasitulemine ei osutunud kergeks. Kuna Hiiumaale noori elama ei lubatud, siirduti naise kodukohta Moskvasse.
Aastad 1958-1962 olid kunstnikule eriti viljakad. Just siis ilmusid Ülo loomingusse muna kujund, aga ka Hiiumaad meenutavad kadakad ja kalad. 1960. aastatel hakkas Sooster katsetama täiesti abstraktsete kujunditega. Samas oli perioode, mil valmisid peaasjalikult vaid portreed või naise ja mehe suhteid kujutavad erootilised joonistused. See oli aeg, mil Sooster kuulus Moskva underground kunsti tipptegijate hulka.

25. oktoobril 1970. aastal leiti Ülo Sooster oma Moskva ateljeest surnuna.
Kahtlemata on Ülo Sooster üks tuntumaid Hiiumaalt pärit kunstnikke. Tema soov Eestisse naasta ei olnud määratud täituma. Ometi mõjutas ta oma loominguga tugevasti nii Eesti kui Vene kunstielu.

Näituse on koostanud Helgi Põllo

Näitus on avatud kuni 10. jaanuarini 2015

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Kärdla, Hiiumaa

Kärdla, Hiiumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv