Raamatuesitlus 13. novembril kell 16 loomaaia keskkonnahariduskeskuses

12.11.2014
Tule loomaaeda raamatuesitlusele!

Kaante vahele on saanud Tallinna loomaaia ajaloost, lugudest ja inimestest pajatav raamat „Loomaaia jäljerajad“.
Kirjastuses Tänapäev üllitatud raamatu on kauaaegsete ja värvikate loomaaiatöötajate meenutuste ja arhiividokumentide põhjal kokku pannud Piret Mäeniit.

Raamatuesitlus toimub neljapäeval, 13. novembril kell 16 Tallinna loomaaia 75. juubeliks valminud keskkonnahariduskeskuse (Ehitajate tee 150) fuajees.

Katke raamatust:
„Jälgede järgi saab jälgida loomi. Ja inimeste tegusid. Ja ajalugu. Jäetud jälgede järgi tunneme oma suure kireva maailma asukaid ja askeldusi ning saame, kui vaevume, sättida oma samme siin ja praegu ning tuleviku tarvis targasti.
Loomaaias tekitavad käiguradadele kõige tihedamaid jälgi külastajad – Tallinna loomaaias ligi pool miljonit jalapaari aastas.
Loendamatul ja tänuväärseimal määral jalajälgi vajutavad puuride vahel, ees ja sees loomaaia argipäeva ja ajalukku tema töötajad alates talitajatest kuni tippjuhtideni.
Terasele inimsilmale märgatavaid ja liigikaaslaste ninadele eriti põnevaid jäljetempleid ning mitmesuguseid muid jäljemõõtu märke loovad loomad ise – Tallinna loomaaias tubli tosin tuhat isendit enam kui pooletuhandest liigist.
Loomaaed nähtusena jätab oma jälje inimkonnale, loodusele, maailmale kõige laiemas mõistes. Kõigist neist jäljejätjatest tuleb siinsetel lehekülgedel juttu. Ajas ja ruumis konkreetse(te) kooslus(t)e najal. Mitte ainult sellepärast, et Tallinna loomaed on saanud 75-aastaseks – väärib ju ka iga kolmveerand sajandit elanud inimese lugu omaette raamatut. Teine ja põhilisem põhjus selle raamatu kirjutamiseks kujunes küsimusest, kas loomaaed kui nähtus inimkonna, sealhulgas meiegi kultuuriloos on „loomade vangla“, nagu väidavad üliradikaalsed loomakaitsefriigid, või pigem „elukate eldoraado“, nagu on võtnud tõestada loodus- ja liigikaitse edendajad. Kas tõde on x-failide kombel „kusagil vahepeal“ või ikkagi olemas või ülepea olemas, jäägu juba lugeja järeldada.“

skoor

3.5

Viimane kommentaar:

"Vähemalt korra aastas tuleb ikka sammud seada võrratult toredasse Tallinna Loomaaeda. Nii on olnud see järjepidevalt üle kolmekümne... (4.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv