"Esimesed naisfotograafid Hiiumaal"

17.11.2014
19. novembril kell 16.30 avatakse Hiiumaa Muuseumi Pikas Majas näitus “Esimesed naisfotograafid Hiiumaal”.

Väljapanekul on eksponeeritud valik Hiiumaa naisfotograafide Helene Fendt’i ja Elisabeth Nurmiku töödest ning näiteid neile kuulunud esemetest ja omaaegsest töökeskkonnast.

Kahekümnenda sajandi alguse fotograafid olid valdavalt mehed, kuna tegemist oli tehnilise ja võrdlemisi keerulise alaga. Seda enam on üllatav tõdeda, et Hiiumaal tegutses 1920-30ndatel aastatel kaks-kolm arvestatavat naisfotograafi. Esimesena neist alustas tegevust varasurnud fotomehe Willem Norviiti abikaasa Elisabeth Norviit (Nurmik). Tema lihtsaid ja südamlikke ülesvõtteid kodusaarest teavad-tunnevad paljud fotohuvilised. Mõne aja pärast lisandus talle Kärdla kalevivabriku meistri Paul Fendt’i Venemaa juurtega abikaasa Helene, kelle tundlik maalijanatuur avaldus ka tema fotodes. Kui esialgu olid mõlemad naised oma töös pigem asjaarmastajad, sai Helene Fendt 1940. aastal kätte kutselise fotograafi tunnistuse. Naiste elusaatust mõjutasid tugevasti Nõukogude okupatsioon ja sõda.

Tänastest tegijatest on avamisele esinema kutsutud Tuuli Tammla, kes räägib oma fotograafitöö kogemustest ja mõne pildi saamisloost.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Kärdla, Hiiumaa

Kärdla, Hiiumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv